Belföld

Koraszülöttek betegedtek meg a Péterfyben

Egy gyermek meghalt a Péterfy Sándor utcai koraszülötteket ellátó centrumban. Továbbá tizenhárom, kis súlyú koraszülött betegedett meg ugyanott egy baktérium miatt. Az osztályon felvételi zárlat van.

Budaházy Emil főigazgató elmondta, hogy az első megbetegedéseket még május 30-án észlelték. Öt koraszülöttet súlyos, életveszélyes állapotban az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika intenzív osztályára helyeztek át, ám egyikük, egy 16 napos gyermek életét vesztette. A többi csecsemő állapota stabilizálódott, két koraszülött kivételével, akiken légúti, illetve hasi műtétet kellett végrehajtani.

Már megtalálták a megfelelő antibiotikumot a baktérium által kiváltott fertőzésre, így a babák célzott kezelésben részesültek vagy részesülnek. Az osztályon azonnali felvételi zárlatot rendeltek el, és megtették a szükséges intézkedéseket. Az egészséges koraszülötteket elkülönítették, őket külön ápolószemélyzet kezelte. Az osztályon maradt nyolc beteg ellátását megerősített ügyelet végezte, ők már gyógyultnak tekinthetők.

A fertőzés okát az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) vizsgálja, egyelőre annyi állapítható meg, hogy valamennyi baba más intézményből került a Péterfybe, így a fertőzés forrása nem a kórház. A hasonló esetek elkerülése érdekében a jövőben minden, a kórházba bekerült újszülöttnél szűrővizsgálatot végeznek, ezek eredményéről heti rendszerességgel tájékoztatják az ÁNTSZ-t. Ezentúl a pelenkázást elkülönített helyen végzik, ahol semmilyen más tevékenység nem folytatható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik