Belföld

Három közös pontot talált Fodor és Semjén

Fodor Gábor, a Szabad Demokraták Szövetségének elnöke és Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke megállapították, hogy az SZDSZ és a KDNP politikai értékvilága ugyan távol áll egymástól, azonban több területen is határozott esély van az együttműködésre.

Három területen találtak közös pontot a pártelnökök, az egyik az SZDSZ számára stratégiailag fontos környezetvédelem, a másik az emberi jogok kérdése, ezen belül is a Tibetről szóló országgyűlési határozati javaslat. Semjén Zsolt hangsúlyozta, az emberi jogok kérdésében „nincs alku, és nincs maszatolás”. A harmadik terület a pártfinanszírozás kérdése, amit szeretnék újra napirendre tűzni az Országgyűlésben.

A KDNP vezetője arról is beszélt, hogy az ország helyzetét értékelve mindketten úgy látták, minél hamarabb változásokra van szükség. Amíg azonban az SZDSZ cselekvési programot vár a kormánytól, addig a KDNP azt szeretné, ha minél hamarabb előrehozott országgyűlési választásokat tartanának.

Több ponton is egyetértettek

Semjén Zsolt szavai szerint mindkét párt a növekedésorientált gazdaságpolitikában érdekelt, ezért elkerülhetetlennek tartják az adó- és járulékcsökkentést.

A találkozón szó volt a közigazgatási hivatalok ügyéről is; a KDNP szerint jogi értelemben nem léteznek azok a hivatalok, amelyek ezentúl másodfokon járnak majd el. Semjén Zsolt ennek kapcsán elfogadhatatlannak nevezte, hogy Gyenesei István önkormányzati miniszter egy kormányrendelettel akar kiváltani egy kétharmados parlamenti törvényt. A megbeszélésen egyetértettek abban: nem teremthető precedens abból, hogy a kormány rendeleti úton akarja megoldani, amit a parlamentben kellene.

A téma kapcsán Fodor Gábor újságírói kérdésre úgy vélte, a házbizottságnak foglalkoznia kell ezzel a problémával, amire ősszel a parlamentnek is vissza kell térnie. Véleménye szerint sem lehetséges, hogy olyan ügyekben, amelyekhez kétharmados többség szükséges, rendeleti úton próbáljon meg támogatást találni a kormány.

Házon belül maradnának

Arra a kérdésre, hogy egyeztet-e Kóka Jánossal a parlamenti frakcióvezetői posztról, Fodor Gábor azt mondta, szeretné „házon belül” megoldani a problémát. Hozzátette: elszánt, megvan a saját meggyőződése, és ha a külföldön tartózkodó Kóka János hazatér, leülnek megbeszélni az ügyet.

Fodor Gábor azt is elmondta, hogy tudomása szerint a koalícióból való kilépés óta voltak változások a korábban az SZDSZ-nek fenntartott felügyelőbizottsági posztokon.
A hétvégi melegfelvonulás kapcsán kérdésre válaszolva úgy felelt, hogy erről a témáról nem beszéltek, „de biztos vagyok benne, hasonlóképpen gondoljuk, hogy a rendőrség dolga védeni a törvényes rendet”.

A szabad demokratákat Fodor Gábor mellett Gulyás József és Gusztos Péter ügyvivő képviselte a találkozón, a kereszténydemokraták részéről Semjén Zsolt mellett Simicskó István alelnök és Rubovszky György parlamenti frakcióvezető-helyettes volt jelen. Fodor Gábort június 7-én választották az SZDSZ elnökévé. A liberális pártelnök az elmúlt hetekben Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, szocialista pártelnökkel és Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével is találkozott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik