Belföld

Finomítanak a biztosítási modellen

A tervezettnél egy héttel később kerül a kormány elé az egészségügyi miniszter biztosítási modellváltásról szóló javaslata - írja a Népszabadság; korábbi információk szerint a kabinet e héten tárgyalt volna a témáról.

A lap úgy tudja, az MSZP frakció néhány pontban “finomítást” kért a szakminisztertől. Ezt erősíti meg a Népszava információja is, hiszen a lap arról értesült: a szerdán azért nem került a kabinet elé ez a tervezet, mert néhány pontban még vita van a szocialista frakció és Székely Tamás között.

A Népszabadság szerint az MSZP képviselőcsoport nem egységes annak eldöntéséhez, mennyire szabad megbolygatni a rendszert, mennyit érdemes felvállalni a szükséges, ám túl sok politikai sikert nem jelentő változtatási kényszerekből.

A Napi Gazdaság azt írja: a mindössze hét oldalas egészségügyi törvénytervezet a követendő irányelveket fogalmazza meg, s nem tér ki a társadalombiztosítási rendszer működésének és felépítésének részleteire.

A Napi szerint a szocialisták rábólintottak arra a miniszteri elképzelésre, hogy ha nem is autonóm szervezetként, de mégis önállóan dönthetnek a regionális pénztárak a finanszírozási szerződésekről: a szükséges kapacitások és a minőségi mutatók alapján valódi szolgáltatásvásárlóként működhetnek majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik