Belföld

Bukósisakban vonulhatnak a melegek

A tavalyinál is kegyetlenebb és szervezettebb támadásokra számít a BRFK a szombati melegfelvonuláson. A szervezők ezért kisokost állítottak össze a felvonulóknak, hogyan védhetik meg magukat. Közben a szélsőséges szervezetek is készülődnek, van aki plakátokkal, van aki festékkel töltött tojásokkal. A pártokat nem zavarja a felvonulás, amíg az a törvényes keretek között zajlik, az erőszakot azonban elítélik. Politikus viszont nem látogat ki a rendezvényre.

Július 5-én tartják hagyományos fővárosi felvonulásukat a melegek, a Szivárvány Misszó szervezésében. A menet a fővárosi Erzsébet térről indul, az Andrássy úton vonul végig a Felvonulási térre – az útvonalat a rendőrség biztosítani fogja, okulva a tavalyi incidensekből.

2007-ben a felvonulás a Hősök teréről indult, de az Oktogonnál több száz fős ellentüntetés fogadta a résztvevőket. Az ellentüntetők között az eljárás során ismeretlenül maradt emberek tojást osztottak szét, majd a felvonulókat többen azzal, illetve különböző tárgyakkal dobálták meg. Aznap este pedig több embert bántalmaztak a fővárosban.

Kisokos az önvédelemhez

A hasonló támadások kiküszöbölésére a szervezők egy biztonsági kisokost állítottak össze. A felvonulók a tájékoztató szerint bízhatnak a rendőri biztosításban. Eszerint ugyanis egy-egy rendőri osztag fog menni a felvonulás előtt és mögött, az út felől gépkocsioszlop fogja védeni a tömeget, a járda felől pedig mozgó kordon. A rendezvény után a Felvonulás tér és a Hősök terén lévő kisföldalatti állomás közötti útvonalon is rendőri biztosítás lesz.

Mint a szervezők írják, arra is ígéretet kaptak, hogy a BRFK fel fogja hívni a VI. és XIII. kerületi kapitányságok figyelmét a területükön található szórakozóhelyekre, bulikra, és a rendőrségek járőrözni fognak ezeken a területeken, valamint komolyan fogják venni a segélyhívásokat.

Bukósisakkal a felvonuláson

A biztonság érdekében nem lehet bármikor szabadon csatlakozni a menethez, csak a kiindulási pontnál. Azaz aki egyszer a kordonon kívül reked, az nem tud bemenni, vagy visszamenni.

A szervezők felhívása szerint a rendezvényre tilos üveget, szúró-vágó eszközt, fegyvert és a testi épség megsértésére alkalmas egyéb eszközt hozni – ezt még indulásnál ellenőrizni fogják. Ezenfelül megkérik a résztvevőket, hogy ne dobáljanak semmit az ellentüntetőkre, mert ez további támadást eredményezhet, illetve ekkor a rendőrség feloszlathatja a felvonulást.

Tekintse meg a tavalyi felvonulás képeit!

Tekintse meg a tavalyi felvonulás képeit!

A jó tanácsok között szerepel, hogy érdemes esernyőt vagy bukósisakot hordani az esetleges tojásdobálás ellen, illetve kényelmes cipőt viselni, amelyben ha úgy adódik, gyorsan lehet futni. Felhívják a figyelmet a mobiltelefon feltöltöttségére is, hogy szükség esetén azonnal segítséget lehessen kérni.

A távozáskor a szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy tanácsosabb mindenhova taxival vagy csoportban tömegközlekedéssel menni, illetve olyan ruhát és sminket viselni, amelyben – mint írják – rendőri védelem nélkül is biztonságban haza tud menni.

Dobálásra készülnek

Több ismert szélsőjobboldali egyéniség és szervezet is ellentüntetést szervez szombatra. Az egyik honlap felhívása szerint ugyanazon az útvonalon vonulnának végig, mint a melegek, ám – mint írják – „nem kiabálunk, nem dobálunk, nem ölünk – megteszik azt helyettük a kurucok”. Előzetesen azonban ezer plakát kiragasztásához kért segítséget a szervező.

Egy másik honlap festékkel töltött tojások készítéséhez nyújt segítséget, hogy ezzel „felszerelkezve” tüntessenek majd a homoszexuális rendezvény ellen. „Azt a BRFK és a bíróság is megállapította: tojást dobálni szabad. De eme természetes eszközt sok mindennel meg is tölthetjük, a különbség pedig kívülről alig látható” – áll a honlapon.

“Szükség van minden magyar hazafira! Állj Te is a védők közé, vagy alakítsatok saját szervezetetekből, csoportjaitokból védelmi csapatokat!” – áll Budaházy György és Toroczkai László felhívásában. Felhívásuk szerint a főváros utcáit meg kell védeni a „deviánsok” menetétől.

A Kossuth téri tüntetések egykori vezetői kiemelték: a magyar hazafiak ezekben a napokban a pozsonyi csatára, illetve – mint fogalmaznak – „az újkori magyar nemzeti ellenállás egyik első mérföldkövére”, az Erzsébet híd 2002-es elfoglalására emlékeznek.

Edzőmérkőzés lesz?

Egy másik honlap minden hazafias érzelmű megjelenésére számít. „Ez az esemény amolyan edzőmérkőzés lesz. Komoly ellenállásra nem kell számítani, de gyakorlásra jó” – írják. A szervezők kérése, hogy mindenki fekete öltözékben jelenjen meg, válaszként a szivárvány színére, de az azonosíthatóságot is nehezíti. Ráadásul – mint írják – „nyáron aki feketét visel, az állja a meleget”. Fekete símaszk vagy álarc viselése is javasolt.

A szervezők olyan eszközöket kérnek, amelyekkel könnyen kilyukasztható a kamionok kereke. A zöldségeseket pedig arra buzdítják, hogy tartsanak nyitva. Így ugyanis – mint a honlapon fogalmaznak – a hazafiaknak nem kell hátizsákot cipelni.

Provokáció a felvonulás?

A Kereszténydemokrata Néppárt álláspontja szerint a szexuális irányultság mindenki magánügye, így nem helyes azt az utcára vinni. Lukács Tamás, a párt országgyűlési képviselője szerint a felvonulás provokáció, ráadásul – mint fogalmazott – nem csak a jó ízlés határát lépik át; a rózsaszín reverendában papnak öltözött felvonulók a véleménye szerint sértik mások vallásos érzületét.

„Erre azonban hangsúlyozottan nem az a válasz, hogy megdobáljuk őket. A KDNP elítéli az erőszakot” – fogalmazott a FigyelőNetnek Lukács Tamás. A politikus nem érti a melegek célját. „Jogegyenlőséget követelnek, de miben vannak hátrányban?” – teszi fel a kérdést. Véleménye szerint ugyanis az egyneműek közti házasság tilalmát egy alkotmánybírósági határozat mondja ki, a magyar alkotmányos renddel szembemenni pedig bűncselekmény.

Lukács Tamás szerint a gyerekvállalás kérdése is érdekes, hiszen itt – mint a politikus fogalmazott – „nem az állam vonja meg a pároktól a gyerekhez való jogot, hanem a természet rendje”. Arra a felvetésre pedig, hogy a genetikai fejlődést a jogszabályoknak is követniük kéne, Lukács úgy reagált, hogy ezzel az erővel a pedofíliát és a többnejűséget is törvénybe lehetne iktatni.

„Ha valakit hátrányos megkülönböztetés ér, a jogrendnek azt orvosolnia kell, de nem az a megoldás, hogy szétverjük a házasság intézményét és semmibe vesszük a gyerekek jogait” – mondta a KDNP politikusa.

Az MSZP szóvivője szerint amíg egy csoport betartja a törvényes kereteket, addig azt csinál, amit akar. Nyakó István kérdésünkre elmondta: nem tud arról, hogy a pártból bárki is, akár magánemberként is, elmenne az eseményre.

Lapunk megkérdezte a többi parlamenti pártot, a Fidesz azonban nem kívánt reagálni, az SZDSZ és az MDF pedig a cikk megjelenéséig nem válaszolt megkeresésünkre.

gyurcsány nem megy

A miniszterelnök hétvégén is dolgozik, hivatalos programokon vesz részt. Július 5-én Gyurcsány Ferenc hivatalos külföldi programon lesz, így nem tervezi, hogy részt vesz az eseményen. Mint köztudott, Gyurcsány Ferenc valamennyi kisebbség ügyében elkötelezett, és határozottan kiáll az emberi jogok tiszteletben tartása mellett – tudta meg a FigyelőNet a Kormányszóvivői Irodától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik