Belföld

Az Eb után a Mercedes beruházása a legismertebb

A Mercedes döntése, hogy Kecskemétre telepíti új autógyárát, az elmúlt időszak egyik legjelentősebb fejleményének bizonyult: a Medián felmérése szerint az emberek 81 százaléka hallott róla, sőt 22 százalék "fejből" is megemlítette a legfontosabb események sorában.

A Mercedes beruházása ezzel – a futball Eb (26 százalék) mögött – az olaj- és benzináremelésekkel, illetve a fuvarosok tiltakozásával holtversenyben a második helyre került a jelentős események listáján.

A kecskeméti beruházást lényegesen nagyobb horderejűnek ítélik az emberek, mint az időszak másik sikersztoriját, az Európai Unió kutatás-fejlesztési központjának Budapestre telepítését: ezt csupán 4 százalék említette a kiemelkedő események közt – írja a Népszabadság.

A Mercedes beruházásának hírét határozottan kedvezően fogadták az emberek: a véleményeket kifejező százfokú mutató értéke 79 pont. Magától értetődő, hogy azok, akik a fontos események sorában tartották számon, jobban örülnek neki (87 pont), mint azok, akik hallottak róla, de nem érezték jelentősnek.

Azonban még az utóbbi körben is kedvező a Mercedes döntésének fogadtatása, sőt még azok is jó dolognak tartják, akik a felmérés kérdéseiből szereztek tudomást róla. Annak ellenére, hogy az eseményt az ellenzéki szavazók is kedvezően fogadják, a véleményalkotást átszövik politikai motívumok. Bár tájékozottság tekintetében nincs különbség a kormánypárti és az ellenzéki szavazók között (mindkét körben 87 százalék hallott róla), az előbbiek közül csaknem másfélszer anynyian (29 százalék) említették fejből a fontos események sorában, mint az utóbbiak közül (21 százalék).

Ami a beruházás megítélését illeti, a kormánypárti szavazók kedvezőbben is értékelik az eseményt, mint az ellenzékiek vagy azok, akik nem szavaznának, illetve nem tudják, kire adnák voksukat, azonban e kisebb különbségek mellett mindhárom körben kifejezetten jó hírnek tartják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik