Belföld

Brutálisnak tartja a gázáremelést a Fidesz

Tizedik alkalommal, brutálisan emelte a gáz árát a kormány azóta, hogy 2002-ben hatalomra lépett – véli a Fidesz. A kormányszóvivő szerint az ellenzéki párt riogat.

A július 1-jén életbe lépett gázáremeléssel egy átlagos magyar gázfogyasztó családnak havonta 1540 forintot vesznek ki a zsebéből, ami éves szinten mintegy 19 ezer forint – hangsúlyozta Fónagy János, a Fidesz országgyűlési képviselője. A kormánynak kötelessége lenne, hogy megvédje az embereket az egyre drámaibb áremeléstől. 2002-ben a szocialisták megígérték, hogy nem lesz gázáremelés, ám ennek ellenére az idén már kétszer annyit kell fizetni a gázért, mint hat évvel ezelőtt – emlékeztetett a politikus.

A képviselő szerint ez semmifajta nemzetközi helyzettel nem magyarázható, „nem lehet mindig a világpiaci árakra reagálni” – fogalmazott. Arra is lehet számítani, hogy idén nem ez volt az utolsó gázáremelés – tette hozzá. A lakossági gázár 9,9, a nem lakossági fogyasztóké 7,7 százalékkal emelkedett július elsején.

A Fidesz szakmai programjának hiánya és felelőtlen ellenzéki magatartása magyarázhatja csak, hogy Fónagy János a családokat riogatva úgy tesz, mintha a világpiaci folyamatokra bármely kormánynak befolyása lehetne – reagált Budai Bernadett kormányszóvivő. Azt Fónagy Jánosnak is tudnia kell, hogy a gáz árát nem a kisebbségi kormány, hanem a kőolaj világpiaci ára határozza meg, a kormány mozgástere ebben a kérdésben korlátozott – hangsúlyozta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik