Belföld

Tocsik kevesli a nyolcvanmilliót

Az ügyészség felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Tocsik-ügyben, mondván túl sok a jogásznőnek megítélt nyolcvanmilliós közvetítői díj. Tocsik Márta viszont kevesli az összeget - írja a Magyar Nemzet. A nyári szünet után dönt az LB a 12 éve húzódó ügyben.

Tovább tart a vita arról, hogy a 804 milliós sikerdíjból mennyi illeti meg Tocsik Mártát.

Az idén áprilisban jogerősen megítélt nyolcvanmillió forint helyett csak 3,7 millió forint közvetítői díj illeti meg Tocsik Mártát – állítja a Legfőbb Ügyészség. Az ügyészi fórum ezért most felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz (LB) – tudta meg a Magyar Nemzet.

Mint a lap írja, hasonló kérelemmel élt a jogásznő is: ő kevesli a nyolcvanmilliót. Az LB gazdasági tanácsa a nyári szünet után tesz pontot a 12 éve tartó magánjogi per végére.

A pert 1996-ban indította a Legfőbb Ügyészség (LÜ) Tocsik Márta és az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Részvénytársaság (ÁPV Rt.) ellen. Utóbbi ugyanis azzal bízta meg a jogásznőt, hogy alkudja le a kamatot és a költségeket a helyi önkormányzatoknak járó privatizációs bevételekből. Az ÁPV Rt. ugyanis nem kívánta a teljes járandóságot kifizetni.

Az LÜ ezért az ÁPV Rt. és a Tocsik közti per felbontását kérte, arra hivatkozva, hogy jogszabályba és jó erkölcsbe ütközik. Ezért indítványozták, hogy a 804 milliós sikerdíjat a jogásznő fizesse vissza. A több mint egy évtizedig húzódó ügyben 2007-ben olyan döntés született, amely szerint Tocsik a pénzből csak 3,7 milliót tarthat meg. A Fővárosi Ítélőtábla áprilisban azonban jogerősen 80 milliót ítélt meg. Ezellen a döntés ellen nyújtott be mindkét fél felülvizsgálati kérelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik