Belföld

Sztrájkba léptek a postások

A Kézbesítők Szakszervezete hétfő munkakezdettől határozatlan időre korlátozott sztrájkba kezd. A postások a küldeményeket és a nyugdíjakat kézbesítik, de például szórólapokat nem.

A munkabeszüntetéshez csatlakozó postások ez idő alatt a klasszikus kézbesítői feladatukat ellátják, viszont nem foglalkoznak értékesítési, címközvetítési és ajánlási tevékenységgel.

Több ezren is sztrájkolhatnak

Tusz Ferenc, a Kézbesítők Szakszervezete elnöke elmondta, hogy több mint 400 tagjuk van, de a jelzések alapján több ezer sztrájkolóra számítanak.

A határozatlan időre meghirdetett korlátozott sztrájkot a székesfehérvári székhelyű Postai Érdekvédelem 92 országos hatáskörű önálló szakszervezet is felvállalja.

Az értékesítést önkéntessé kéne tenni

A szakszervezetek azért választották a nyomásgyakorlásnak ezt az eszközét, mert nem vezettek eredményre korábban az értékesítési tevékenység végzéséről megkezdett tárgyalások.

A Kézbesítők Szakszervezete elnöke szerint a munkáltató az értékesítési tevékenységgel olyan feladatot ró a kézbesítőkre, postásokra, amelyet nem tudnak az elvárásoknak megfelelően ellátni, emiatt pedig szankciókkal fenyegetik a dolgozókat. A szakszervezet szerint az értékesítési feladatot önkéntessé kellene tenni, és nem kötelezően előírni.

A Posta szerint nem sztrájk

Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Zrt. szóvivője korábban kifejtette, hogy a munkáltató nem minősíti sztrájknak a szakszervezeti akciót, a postai szolgáltatás folyamatos és zavartalan lesz, a leveleket, a nyugdíjakat, az utalványokat, a csomagokat kiviszik.

A Magyar Posta hétfőn délelőtt a cégnél működő valamennyi szakszervezettel egyeztet ebben a kérdéskörben.

Ajánlott videó