Belföld

Szeptemberre halasztották a Gárda perét

Szeptember 1-jére halasztotta a Fővárosi Bíróság az ügyészség által a Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület feloszlatására irányuló per tárgyalását hétfőn.

A tárgyalást részben azért napolták el, mert az 56-osok Világszövetsége bár jelezte, hogy beavatkozóként részt kíván venni a perben, de sem Wittner Mária, sem más képviselőjük nem jelent meg a bíróságon.

Az ügyész azt kérte, hogy a bíróság ne halassza szeptemberre az ügyet, mert ha máshonnan nem is, a sajtóból értesülhetett Wittner Mária a június 30-i tárgyalás időpontjáról.

Pattanásig

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke ugyancsak azt kérte a bíróságtól, hogy minél előbb zárja le ezt az ügyet, lehetőleg nyolc napon belül és ne halassza szeptemberre, az ítélkezési szünet utánra, mert “a helyzet pattanásig feszült”. Hangsúlyozta: “már nem tud a cigányságért felelősséget vállalni”, mert a gárda megfélemlítésben tartja és provokálja őket.

Válaszul a bírónő azt mondta: az eljárási szabályok miatt van szükség a halasztásra, mivel még három beavatkozni szándékozónak kell biztosítani, hogy részt vehessenek a tárgyaláson. Egyúttal arra kérte a feleket, hogy “mindenki próbáljon meg megnyugodni”.

Ingyen csinálja

A tárgyaláson a gárda honlapjának üzemeltetője tanúvallomásában azt mondta: saját szerverén üzemelteti a honlapot, nem kap érte pénzt és a “gárda hivatalos honlapja” valamint a “Magyar Gárda 2007 minden jog fenntartva” kifejezések csak a grafika részei. Állítása szerint a portálon megjelenő információkat az internetről szerzi, illetve elküldik neki. Utóbbiak közé tartozik például a belépési nyilatkozat is – tette hozzá.

A tanú meghallgatását követően az ügyész kérésére videofelvételt vetítettek le a gárda faddi rendezvényéről, majd az alperes kérésére egy, a németek kitelepítésének 60. évfordulójára Bándon rendezett ünnepségről, amelyet nem a gárda szervezett, de részt vettek rajta. Ezen Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is ott volt, ezzel – Gaudi Nagy Tamás szerint – igazolódott, hogy a gárdától nem kell félni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik