Belföld

Az SZDSZ számolt az Alkotmánybírósággal

Az SZDSZ számolt azzal, hogy az Alkotmánybíróság (AB) alkotmányellenesnek minősíti a gyalázkodásra vonatkozó törvénymódosítást, amelyet a kormány sem támogatott - mondta Gulyás József.

A szabad demokraták ügyvivőjének álláspontja szerint a meglévő jogszabályok is lehetőséget adnak a gyűlöletbeszéd elleni fellépésre. A politikus hangsúlyozta a fellépés szükségességét, mert mint mondta, a hivatalból indított ügyészségi és rendőrségi eljárások száma alacsony, pedig ebben az esetben olyan problémáról van szó, amellyel nap mint nap találkozni lehet. Hozzátette: a bírói gyakorlat is bizonytalan, pedig a bírói fellépés jogi alapja megvan.

Gulyás József kiemelte, hogy az AB határozata egyaránt szól a jogalkalmazók és a közélet alakítóinak felelősségéről. Véleménye szerint a közélet szereplői, például a parlamenti pártok, az egyházak vezetői és a helyi önkormányzati vezetők fellépése is segíthet a gyűlöletbeszéd és a kirekesztés, valamint a félelmet keltő erődemonstrációk visszaszorításában.

A polgári törvénykönyv (Ptk) megsemmisített módosítása kapcsán azt mondta, hogy ebben az esetben egyetért az Ab érvelésével, amikor közvetlenül az érintettre hagyják a perindítást.

Az Ab hétfőn három törvénymódosítást minősített alkotmányellenesnek és semmisített meg: a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását, ami lehetővé tette volna a gyalázkodás büntethetőségét, a polgári törvénykönyv módosítását, ami a lehetővé tette volna, hogy kisebbségek tagjai és szervezetek polgári jogi igényt terjesszenek elő a kisebbséget érintő, sértőnek tartott megnyilvánulások miatt.

Emellett alkotmányellenesnek minősítették a közoktatási törvény azon rendelkezését, amely a Vatikáni szerződéssel ellentétesen állapította meg az egyházi iskolák normatív finanszírozásának mértékét.

Címkék: Belföld

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Scenic view over Hong Kong island, China, by night. Multicolored nighttime skyline with illuminated skyscrapers seen from Victoria Peak
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.