Belföld

Nyolc új városunk lesz júliustól

Nyolc településnek adományozott városi címet Sólyom László köztársasági elnök július 1-jével - jelentette be Gyenesei István önkormányzati miniszter. Bodajk, Isaszeg és Zamárdi is feljebb lép.

A nyolc új várossal 306-ra nő a városok száma Magyarország 3129 települése között. Várossá válik Bodajk (Fejér megye), Fertőszentmiklós (Győr-Moson-Sopron megye), Hajós (Bács-Kiskun megye), Halásztelek (Pest megye), Isaszeg (Pest megye), Pusztaszabolcs (Fejér megye), Rudabánya (Borsod-Abaúj-Zemplén megye), Zamárdi (Somogy megye).
Jelenleg városokban él a magyarországi lakosság 67 százaléka – közölte a miniszter.

Hangsúlyozta: az, hogy erős és sikeres Magyarországot teremthessünk, csak a településszerkezet fejlesztésével lehetséges. Kiemelte, hogy a várossá válásban nagy szerepe volt a civilszervezeteknek, amelyek továbbra is meghatározóak lesznek az adott települések életében.

Az új városok mindegyike egy-egy „mikrotérség” központjaként működik kulturális, gazdasági vagy turisztikai értelemben, ami fokozott felelősséget ró ezeknek a településeknek a vezetőségére és lakosságára – mutatott rá Gyenesei István.

Az idén 23 település pályázott városi címre, ezek közül a miniszter – egy zsűri javaslata alapján – nyolcat terjesztett a köztársasági elnök elé, aki ezt jóváhagyta.

Ajánlott videó