Belföld

Naponta 70 ezer új AIDS-es

A humanitárius szervezeteknek a kormányokkal és a helyi közösségekkel együtt kell dolgozniuk, hogy növeljék az AIDS megelőzésével és gyógyításával foglalkozó programok számát, s megfelelően kezeljék az ehhez társuló megbélyegzést, megkülönböztetést - a többi között ezt tartalmazza a Nemzetközi Vöröskereszt Katasztrófa Világjelentése.

Az idén az AIDS-t középpontba állító jelentés bemutatójának különleges apropót adott, hogy hétfőtől a magyar fővárosban működik a Nemzetközi Vöröskereszt Európai Zóna Irodája.

Az AIDS elleni küzdelmet összehangoló ENSZ Ügynökség az UNAIDS szerint a járvány alakulása lényeges változást nem mutat: naponta csaknem 70 ezer ember fertőződik meg HIV-vírussal, s a betegség évről évre több millió életet követel. Eddig több mint 25 millió ember halt meg AIDS-ben, s jelenleg mintegy 33 millió a HIV-fertőzöttek száma.

Európában nehezebb elkapni

A jelentés rögzíti, hogy míg néhány afrikai országban az előfordulás eléri a 20 százalékot, Európában a marginalizálódott csoportok, az intravénás droghasználók, a szexmunkások és a férfiakkal nemi kapcsolatot folytató férfiak körében nő a fertőzés gyakorisága. A fertőzöttek gyakran részesülnek megbélyegzésben, és sokkal kevésbé vagy egyáltalán nem jutnak a megelőzéssel, gyógykezeléssel kapcsolatos szolgáltatásokhoz.

A HIV-fertőzöttként élők a katasztrófák és válsághelyzetek esetén a legrászorultabbak.

Anitta Underlin, az európai zónairoda vezetője szerint a megbélyegzés sokat ront a HIV-fertőzött emberek helyzetén. Ez ugyanis sokszor visszatartja az embereket attól, hogy AIDS-vizsgálatra menjenek, ami nagyban növeli a fertőzés átvitelének kockázatát.

Összefogással kezelnénk

Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára a jelentéssel összhangban szintén azt hangsúlyozta, hogy a probléma a társadalmi, a nemzetközi szervezetek és az államok összefogásával kezelhető.

Az államtitkár a Külügyminisztérium háláját fejezte ki, hogy az 52 európai és közép-ázsiai ország vöröskereszt szervezeteit koordináló zónairoda a magyar fővárosba költözött.

Kiemelte: a külügyi tárcának a Magyar Vöröskereszt a legfőbb partnere a különböző humanitárius problémák kezelésében és elkötelezettek a zónairoda és a szervezet támogatása mellett.
Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke szintén örömét fejezte ki, hogy az iroda Budapesten működik majd, szerinte ez sok “fantasztikus lehetőséget” kínál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik