Belföld

Kiadják a móri gyilkos naplóját

Könyvként adják ki a móri bankrablás és a veszprémi postásgyilkosság elkövetésével is gyanúsított, időközben öngyilkosságot elkövető N. László börtönnaplóját, amelyet kedden mutatnak be. A móri gyilkosságot nem ismerte be a vélhetően skizofrén férfi.

Jano Christopher, a férfi volt ügyvédje elmonda: a kötetben a mintegy 100 oldalas börtönnaplón kívül megszólal a férfi felesége, a nyomozást vezető tiszt, valamint maga az ügyvéd.

Az ügyvéd szerint a könyvben N. László további három ember meggyilkolását hárítja egy szerb férfire, akit a nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás és a veszprémi postásgyilkosság elkövetésével is vádolt a nyomozás során.

Nem nevezi meg ezt a három áldozatot, mindössze egy férfiról, illetve egy másik esetben egy férfiról és egy nőről ír, az állítása szerint elkövetett gyilkosságok helyszínét megjelölve, időpont nélkül. Az áldozatokat ennek alapján nem lehet azonosítani.

Videokazetta, ami nem került elő

Az ügyvéd közölte, hogy a tavalyi nyomozás során N. László tett utalást egy, a szerb férfit „leleplező”, videofelvételt tartalmazó csomagról, amit lakott területen kívül ásott el. A múlt nyáron az akkor még bizonyító erejűnek vélt csomag után mintegy negyven tűzszerész és kommandós kutatott, ám nem találtak semmit.

A másnapra is odarendelt keresőcsoporttal azonban N. László már nem működött együtt, így a nyomozásnak ez a része félbeszakadt.

Skizofrén volt?

Jano Christopher kijelentette: a nyomozó hatóság arra jutott, hogy az N. László által megvádolt szerb férfi nem létezik, védence pedig skizofréniában szenved. Ez azt jelenti, hogy kettős énnel rendelkezik, „egy szelíddel, illetve egy gyilkossal” – tette hozzá -, emiatt nem képes feldolgozni azokat a tetteket, amelyekkel őt vádolták.

Az ügyvéd megjegyezte: mivel nem szakember, nem tudja eldönteni, hogy N. László valóban mutatott-e tudathasadásos tüneteket.

A 2002-ben történt, nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás ügyében június 10-én kezdődött a tárgyalás, amelyet szeptember elejére napolt el a bíróság. A büntetőper egyedüli vádlottja – N. László öngyilkossága miatt – W. Róbert, aki ellen kitervelten, több emberen, társtettesként elkövetett emberölés, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés a vád.

N. Lászlót a 2003-ban elkövetett veszprémi postásgyilkossággal is vádolták, ebben az ügyben azonban halála miatt a rendőrség megszüntette a nyomozást.

Ajánlott videó