Belföld

Jövő héten kerül az MSZP elé a segélyügy

Az MSZP-frakció egy hét múlva veszi napirendre a segélyezési rendszer esetleges átalakításának a kérdését - közölte a szociális tárca államtitkára. A minimálbérhez nem nyúlnak.

Simon Gábor elmondta, a szaktárca javaslatát július 8-án terjesztik a szocialista párt képviselői elé, a kormány csak ezt követően alakítja ki álláspontját.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára azt mondta, a tárca álláspontja a segélyezési rendszer átalakításában egységes, ám ennek részleteiről nem kívánt nyilatkozni.

Rendszerváltás

Arra a kérdésre, valóban csökkentenék-e a segélyek összegét, az államtitkár csak annyit mondott: a rendszeren akarnak változtatni. Mint mondta, a cél az, hogy munkára „motiválják” az embereket, vagyis jobban megérje munkát vállalni, mint segélyből élni.

A Világgazdaság hétfőn azt írta: a minimálbér és a rendszeres szociális segély legmagasabb összegének távolításában állapodott meg a szocialista vezetés a dobogókői tanácskozáson.

A minimálbér marad

A lap információi szerint ez azt jelenti, hogy január elsejétől csökkentenék a rendszeres szociális segély maximális összegét.
A jövőben a segélyt nem a – jelenlegi 69 ezer forintos – minimálbérhez kötnék, hanem a lét- vagy a nyugdíjminimumhoz.

(Utóbbi ma 28 500 forint, s ennek legfeljebb 150 százalékában határoznák meg a segély összegét, amely így nem érné el a 45 ezer forintot.)

Szűcs Erika miniszter a távirati iroda kérdésére hétfőn azt mondta: a kormány nem kíván “hozzányúlni” a minimálbérhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik