Belföld

Az állam figyeli a jövőben a szocpol feltételeit

Elsősorban a megelőlegezett lakásépítési (szocpol) kedvezmény szabályait szabta át a kormány a most megjelent lakásfinanszírozási rendeletében, így a jövőben a Magyar Államkincstár (MÁK) követi a támogatás feltételéül szabott gyermek megszületését, de fontos változás az is, hogy a legalább kétgyermekesek újra kaphatnak támogatást tetőtér-beépítésre és emeletráépítésre is.

Az eddigi szabályok a kedvezményre való jogosultság ellenőrzését úgy oldották meg, hogy a gyermek megszületését a szülőknek 60 napon belül kellett közölniük a bankkal.

Amennyiben túllépték e határidőt, úgy a gyermek megszületése, valamint a bejelentés közti időre ki kellett fizetniük mindazt a kamatot – és egyéb költséget – amit erre az időre az állam fizetett a banknak.

Kell a hozzájárulás

A Magyar Közlöny 94. számában megjelent módosítás szerint a megelőlegezési szerződésbe be kell venni azt, hogy a fiatal pár hozzájárul a gyermekvállalás Kincstár általi ellenőrzéséhez.

Amennyiben a kincstári családtámogatási rendszerben a hivatal “érzékeli” a család gyarapodását, erről tájékoztatja a bankot, és megszünteti a támogatás megelőlegezett jellegét. Ezzel kikerül a szövegből a 60 napos bejelentési határidő, hiszen az ügyfél helyett a kincstár fog intézkedni.

Külön szerződés

Amikor a kincstár megküldi az értesítést a banknak, az 15 napon belül felhívja a szülők figyelmét arra, hogy menjenek be a fiókjába megkötni a lakásépítési támogatási (szocpol) szerződést. Erre eddig nem volt szükség, hétfőtől a megelőlegezett szocpol “véglegessé” alakításáról szerződést köt a bank és az ügyfél.

Akik 2002. december 1-jét követően kötöttek megelőlegezett szocpol szerződést, szeptember végéig bejelenthetik a banknál a szándékukat, hogy a Kincstár ellenőrizze a saját adatbázisában a gyermekük megszületését. Ekkor biztosan nem futnak ki a bejelentési határidőből, és nem terhelődik rájuk az állam által “feleslegesen” kifizetett kamat.

Akikre nézve a 60 napos bejelentési határidő ez év február 1. és június 30 között eltelt, azok október 31-ig még szankció – kamatfizetés – nélkül tehetnek bejelentést. Ez az amnesztia azonban csak azokra vonatkozik, akik egészségügyi okokból nem tudták teljesíteni a gyermekvállalást, vagy a házastársak egyike elhunyt, illetve a gyermek halva született, és ezt nem jelentették 60 napon belül a banknak. Akik e körbe tartoznak és már kifizették az állam által rájuk terhelt kamatot és költséget, visszakapják azt.

Kibővült a szocpol

A hétfőtől hatályos rendeletben a lakásépítési (szocpol) kedvezmény céljai kibővültek. Ilyen kedvezményt ez év február első napjától – egyebek mellett – olyan építési munkákra lehetett igénybe venni, amelynek eredményeként a lakás alapterülete legalább egy lakószobával bővült.

A módosítás a két vagy több gyermeket eltartó építtetőknél a szocpol céljai közé bevette – az új lakás építésének nem minősülő – tetőtér-beépítést és emeltráépítést is. Ezzel a szöveg visszanyerte a 2006. februártól ez év január végéig hatályban volt változatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik