Belföld

Maradt pénz a Kormányzati Negyedből

A Kormányzati Negyed projektre fordított összeggel a napokban számol el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., egyelőre annyi látszik, hogy lesz maradéka a 3,8 milliárd forintnak, mondta Száraz Gábor szóvivő. Egyúttal közölte, hogy a Kormányzati Negyed Projekt Kft. ügyvezetői posztjától június utolsó napjával megválik Görözdi György ügyvezető.

A kormányzati negyed előkészítésére 8,227 milliárd forint szerepelt az idei költségvetésben támogatásként, a Pénzügyminisztérium fejezetben. Ebből februárban személyi és dologi költségként 1,2 milliárd, a 4,65 milliárdos beruházási költségből pedig 2,57 milliárd került átcsoportosításra.

A közel 3,8 milliárd viszont nem ilyen bontásban érkezett meg a vagyonnal kapcsolatos fejezetbe. Ott személyi kiadásokra 102 millió, dologi kiadásokra 1,65 milliárd, míg beruházásokra 2,03 milliárd forint fordítható.

A cégbíróság februárban tette közzé a Cégközlönyben a Kormányzati Negyed Projekt (KoNeP) Kft. cégbejegyzését, a társaság megalapítását még 2007. december 21-én az ÁPV Zrt. kérte, amelynek helyébe januártól az MNV Zrt. lépett.

A 3 millió forint jegyzett tőkéjű társaság tulajdonosa kizárólag az új vagyonkezelő lett, amely májusban 90 millió forinttal megemelte a jegyzett tőkéjét. A KoNeP ügyvezetője Görözdi György lett, aki a múlt év végi megszűnéséig a kormányzati negyed projekt irodát vezette. A szóvivő elmondta, hogy Görözdi György megbízási szerződése június 30-án lejár, és megválik ügyvezetői posztjától. Utódját a Nemzeti vagyongazdálkodási Tanács jelöli ki.

Száraz Gábor, az MNV szóvivője a június végi elszámolással kapcsolatban az MTI-nek annyit mondott, hogy a vagyonkezelő az elszámolást a napokban készíti el, és azt továbbítja a Pénzügyminisztériumnak, aki a kormány felé köteles elszámolni a projektre eddig felhasznált összeggel. Annyi már látszik, hogy a 3,8 milliárd forintos keretösszegnek csak egy része került felhasználásra.

A szóvivő 211 millió forintot nevesített, amely fordításra, ingatlan értékbecslésre, környezetvédelmi-, valamint mérnöki tanácsadásra, műszaki ellenőrzésre, sokszorosításra, szerzői jogdíjakra, bontási munkákra, szakértői díjakra, tanácsadói díjakra, tervdokumentáció elkészítésére, továbbá ügyvédi munkadíjakra került kifizetésre.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.