Belföld

Maradt pénz a Kormányzati Negyedből

A Kormányzati Negyed projektre fordított összeggel a napokban számol el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., egyelőre annyi látszik, hogy lesz maradéka a 3,8 milliárd forintnak, mondta Száraz Gábor szóvivő. Egyúttal közölte, hogy a Kormányzati Negyed Projekt Kft. ügyvezetői posztjától június utolsó napjával megválik Görözdi György ügyvezető.

A kormányzati negyed előkészítésére 8,227 milliárd forint szerepelt az idei költségvetésben támogatásként, a Pénzügyminisztérium fejezetben. Ebből februárban személyi és dologi költségként 1,2 milliárd, a 4,65 milliárdos beruházási költségből pedig 2,57 milliárd került átcsoportosításra.

A közel 3,8 milliárd viszont nem ilyen bontásban érkezett meg a vagyonnal kapcsolatos fejezetbe. Ott személyi kiadásokra 102 millió, dologi kiadásokra 1,65 milliárd, míg beruházásokra 2,03 milliárd forint fordítható.

A cégbíróság februárban tette közzé a Cégközlönyben a Kormányzati Negyed Projekt (KoNeP) Kft. cégbejegyzését, a társaság megalapítását még 2007. december 21-én az ÁPV Zrt. kérte, amelynek helyébe januártól az MNV Zrt. lépett.

A 3 millió forint jegyzett tőkéjű társaság tulajdonosa kizárólag az új vagyonkezelő lett, amely májusban 90 millió forinttal megemelte a jegyzett tőkéjét. A KoNeP ügyvezetője Görözdi György lett, aki a múlt év végi megszűnéséig a kormányzati negyed projekt irodát vezette. A szóvivő elmondta, hogy Görözdi György megbízási szerződése június 30-án lejár, és megválik ügyvezetői posztjától. Utódját a Nemzeti vagyongazdálkodási Tanács jelöli ki.

Száraz Gábor, az MNV szóvivője a június végi elszámolással kapcsolatban az MTI-nek annyit mondott, hogy a vagyonkezelő az elszámolást a napokban készíti el, és azt továbbítja a Pénzügyminisztériumnak, aki a kormány felé köteles elszámolni a projektre eddig felhasznált összeggel. Annyi már látszik, hogy a 3,8 milliárd forintos keretösszegnek csak egy része került felhasználásra.

A szóvivő 211 millió forintot nevesített, amely fordításra, ingatlan értékbecslésre, környezetvédelmi-, valamint mérnöki tanácsadásra, műszaki ellenőrzésre, sokszorosításra, szerzői jogdíjakra, bontási munkákra, szakértői díjakra, tanácsadói díjakra, tervdokumentáció elkészítésére, továbbá ügyvédi munkadíjakra került kifizetésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik