Belföld

Kilencmilliárdba került a kormánynegyed

Elkészült a februárban leállított kormányzati negyed beruházás tételes elszámolása. A jelentés szerint néhány tétel vitatható - írta a szombati Népszabadság.

A kormány februárban állította le a projektet a túlságosan drága infrastrukturális beruházásokra, illetve a pénzügyi biztosítékok hiányára hivatkozva. E döntéssel egyidejűleg a kormány ígéretet tett, hogy tételesen elszámol a projekt előkészítésére költött pénzzel.

A kormány tavaly januári, a kormányzati negyed építésére vonatkozó határozata óta az állam összesen 9,152 milliárd forintot költött a projektre. A legnagyobb tétel a Nyugati pályaudvar mögötti MÁV-terület megvásárlása. A telek 8,52 milliárd forintba került. Ebből 5,28 milliárd forintot készpénzben, 2,205 milliárdot adósság-jóváírás formájában állt az állam. A fennmaradó 1,035 milliárdot az idei költségvetésből a projekt előkészítésére elkülönített 8,2 milliárdból fizeti ki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

További 533 millió forintot pályázatok lebonyolítására, a szakértői és ügyvédi díjakra, valamint a dologi kiadásokra költöttek, míg személyi költségekre, munkabérre százmillió forintot fizettek ki.

Az MNV Zrt. több szerződés összegét, illetve a teljesítés mértékét is vitathatónak találta. Vélhetőleg ezek közé tartozik a Janesch Péter vezette építészcsoport megbízása is. Ők a pályázati győzelemért járó 20 millió forinton kívül egyetlen fillért sem kaptak. A szerződésben rögzített 2,4 milliárd forint első részlete a vázlattervek elfogadása után vált volna esedékessé.

Ajánlott videó