Belföld

Gyurcsány tartós növekedésre számít

Kiszámítható, mérsékelt reformpolitikát ígért a kormányfő az MSZP választmánya előtt. Sem megszorítás, sem pedig előrehozott választás nem lesz – mondta. A Fidesz szerint Gyurcsány nem zavartatja magát a tényektől.

Gyurcsány Ferenc szerint Magyarországnak nyugodt, kiszámítható, mérsékelt reformpolitikára van szüksége, amely folyamatosan változik, és alkalmazkodik a világhoz. Az önálló MSZP-kormány ezt képes megvalósítani – mondta a miniszterelnök szombaton, az MSZP választmánya előtt tartott háromnegyed órás évadzáró beszédében.

A kormányfő hangsúlyozta: nincs szükség reformsokkra illetve társadalmi, szociális sokkterápiára. Elutasította azt is, hogy válságkormányzás, előrehozott választás, szakértői kormány vagy új megszorító csomag kellene. Gyurcsány Ferenc úgy látja, a kormányt hosszú távú cselekvőképessége tudja hitelessé tenni.

A miniszterelnök szerint trendforduló előtt áll az ország, és itthon – a régió országaitól eltérően – tartós lesz a gazdasági növekedés.

A kormány a szolidaritás alapvető elvét megőrizve új egyezséget kíván kötni a polgárokkal, miszerint közös a felelőség abban, hogy ki lehessen törni a szegénység csapdájából, egyre többen a munkát, és ne a segélyt válasszák megélhetésnek. Nem büntetni kell azért valakit, mert a szegénység jutott neki osztályrészül, hanem a lehetőséget kell megteremteni közösen, hogy innen ki lehessen törni – mondta a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc beszédében nem zavartatta magát a tényektől. Ma ugyanis a világgazdaságban radikális átalakulások zajlanak, amihez az egyes országoknak alkalmazkodniuk kell, és meg kell felelniük az új kihívásoknak. Gyurcsány Ferenc kisebbségi kormánya azonban minderre képtelen: képtelen arra, hogy megvédje a magyar embereket, családokat és vállalkozásokat az egyre magasabb élelmiszer- és üzemanyagáraktól valamint távhődíjaktól. Magyarországnak nincs több elvesztegetni való ideje, ezért az ország érdeke azt diktálja, hogy minél hamarabb előrehozott választásra kerüljön sor – reagált közleményben a kormányfő által elmondottakra a Fidesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik