Belföld

Legyen pár percre fogyatékkal élő!

Nem tétlenkedik a fogyatékkal élő emberek mindennapi kihívásait bemutató Ability Park: új, állandó helyszínre költözik, bővíti funkcióit, és hamarosan országos turnéra indul a Tesco 40 milliós támogatásának köszönhetően.

2008. június 25-étől új, állandó helyszínen várja látogatóit az Ability Park. A fogyatékos emberek mindennapi kihívásait bemutató tematikus élménypark a hatodik kerületi Dessewffy utcába költözött, ahol új játékokat próbálhatunk ki, még nagyobb területen, hétfő kivételével mindennap. Az épületben emellett szakmai műhely és oktatási stúdió is működik majd.

Kellemest a hasznossal

2002-ben még áthatolhatatlan akadálynak tűnt a fogyatékos-ügy iránti általános közöny, ami gátat vetett bármilyen érdemi előrelépésnek – mondta lapunknak Nagy Géza, az Ability Park elnöke. Ekkor támadt a szervezőknek az az ötletük, hogy átadható élmények, ismeretek révén teremtsenek közösséget a fogyatékkal emberek és ép társaik között.

Így jött létre az Ability Park, amely szórakoztató és interaktív formában mutatja be a fogyatékkal élő emberek mindennapi élethelyzeteit, mégpedig látás-, hallás- vagy mozgássérült, értelmi fogyatékos vagy autista animátorok segítségével.

Állandó helyre költözött az Ability Park - KÉPGALÉRIA!

Állandó helyre költözött az Ability Park – KÉPGALÉRIA!

Azóta több mint 250 kisebb-nagyobb rendezvény fűződik az élménypark nevéhez, és látogatóinak száma mára meghaladta a negyedmilliót. Társadalmi felelősségvállalásban nyújtott szerepéért pedig több hazai és nemzetközi elismerésben részesült.

Az Ability Park ugyanis nemcsak szemléletformáló játszótér, hanem komplex esélyegyenlőségi projekt is egyben. Képzési programjaival megpróbálja a különböző szakmák (például az építészet, az oktatás, a média vagy az informatika) nyelvére lefordítani a fogyatékkal élő emberek problémáit. Ugyanakkor jelentős szerepet vállal a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásában is: 102 munkatársa közül 85-en látás-, hallás- vagy mozgássérültek, értelmi fogyatékosok vagy autisták. Mint Vörös Szabolcs, a park vezetője elbüszkélkedett vele, az új helyszín dekorációját is közösen készítették.

Jelekkel és képekkel

A Dessewffy utcai zegzugos épület ideális terepet biztosít régi, jól bevált játékoknak és új programoknak egyaránt. A Csodaváros ABC-jében és postáján értelmi fogyatékos embertársaink helyébe képzelhetjük magunkat, míg ismeretlen szabályokat és érthetetlen szóvirágokat próbálunk kibogozni. (Utóbbira nem is találhattak volna jobb példát a szervezők, mint az Európai Fogyatékosügyi Kongresszus madridi nyilatkozatának egyik passzusát, mely körmönfont fogalmazásával épp azokat zárja ki, akiknek érdekeit hirdeti.)

Milyen is az Ability Park? Nézze meg videónkon!

Kicsivel odébb a Bliss jelképszótár használatába avat be Kollár Zoltán, akinek szó szerint a kisujjában van a tudomány: bár verbális kommunikációjában korlátozott, halálos biztonsággal bök rá az előtte levő tábla betűi és több száz szóképe közül azokra, melyekkel aktuális mondandóját szeretné kifejezni. Mint elmondta, nyolcéves kora óta használja a jelképszótárat, és mindenhol ennek segítségével kommunikál.

Rámpák és gengszterek

Egy játék erejéig kipróbálhatjuk a siketek jelnyelvét is, az autisták zárt, törékeny egyensúlyon alapuló világába pedig egy rendszerető gengszter napirendjén keresztül nyerhetünk bepillantást. A kerekes székes akadálypályán padkák, rámpák, éles kanyarok és csapóajtók között kell lavírozni. Pásztory Emese animátor elárulta: a park látogatói közül a gyerekek azok, akik gyorsabban levetkőzik gátlásaikat és könnyebben motiválhatók, míg a felnőttek gyakran képtelenek megszabadulni teljesítményorientált szemléletüktől.

Régi kedvenc a detektívsztorival körített vaklabirintus: jó tudni, hogy itt a sötétben sem vagyunk egyedül, és ha valakinek végképp inába száll a bátorsága, bármikor kimehet. Ami a valóságot illeti, a vakoknak a közlekedés jelenti a legnagyobb kihívást – tudtuk meg Kádár Helga animátortól, aki maga is látássérült.

Bátorság kell hozzá, nem is annyira a nagyobb kereszteződések vagy a bonyolult csomópontok átszelése miatt, hanem hogy ehhez látó segítségét kérjék. Érdekes megfigyelés, hogy ugyanez a bátorság sokszor a látó embereknek is elkelne; Helgával előfordult már, hogy egy általa megszólított férfi szorongva vallotta be, hogy ő “nem tud vakot vezetni”.

A Tesco támogatja

Az Ability Park idén elnyerte a Tesco áruházlánc „Az év támogatottja” pályázatát, melyhez a Procter&Gamble is csatlakozott. A támogatás keretében a két cégóriás 20-20 millió forintot adományoz az Ability Parknak.

A felajánlott pénzből a támogatók és az Ability Park közös, egyéves programot terveznek. Ennek fontos eleme egy roadshow, amely 2008. szeptember és 2009. május között országszerte 15 Tesco áruházban ad ízelítőt az Ability Park interaktív játékaiból. A másik jelentős programpont egy képzés rendszeresítése, amely a speciális igényű ügyfelek kiszolgálására, illetve a megváltozott munkaképességű emberek alkalmazására készít fel.

óvatosan a szavakkal!

Kényes kérdés a fogyatékos emberekkel kapcsolatban használandó, “politikailag korrekt” nyelvezet. “Egészséges” helyett az “ép”, “rokkant” helyett a “mozgássérült” vagy “mozgáskorlátozott személy” kifejezés a helyes, “tolószék” vagy “tolókocsi” helyett pedig inkább mondjunk “kerekesszéket”. A “süket” vagy “süketnéma” kifejezéseknél kevésbé bántó a “siket” vagy “hallássérült”, a “jelbeszéd” szabatos változata pedig a “jelnyelv”. A “szellemi fogyatékos” szintén kerülendő, helyette javasolt az “értelmi fogyatékos” vagy “értelmi sérült” elnevezés. “Paraolimpia” nem létezik, “paralimpia” annál inkább.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik