Belföld

Hatvanezer lakást újíthatnak fel

Az Új Magyarország Lakásfelújítási Program meghirdetése óta egyre többen pályáznak lakás-, épület- és kéményfelújításra, illetve fűtéskorszerűsítésre; eddig 1210 pályázat érkezett, ez hatvanezer lakás megújítását jelenti, az állami támogatás összege több mint tízmilliárd forint.

Bujdosó Sándor, az önkormányzati tárca szakállamtitkára elmondta: eddig mintegy ezer panelpályázatot, száztíz kéményfelújítási pályázatot és száz úgynevezett ökoprogram-pályázatot nyújtottak be. A pályázatok leadási határideje még messze van, szeptember 30-ig és október 31-ig biztosan érkeznek további igénylések.

A szakállamtitkár megjegyezte, hogy a program népszerűségét látva a kormány úgy döntött, hogy szükség esetén kész pluszforrásokat is biztosítani, amennyiben a sikeres pályázatok miatt kevésnek bizonyulna a 2008-ban rendelkezésre álló 11,5 milliárd forint.

Csökkentenék a távhő árát

A kormány arra törekszik, hogy a távfűtött lakások költségei még tovább csökkenhessenek, a változások érintik a panelprogramot és az ökoprogramot is.

Tompa Sándor, Miskolc MSZP-s országgyűlési képviselője arról szólt, hogy a borsodi megyeszékhely önkormányzata is csatlakozott az Új Magyarország Lakásfelújítási Programhoz, az idén 750 millió forintot fordítanak a lakások felújítására. Ez átlagosan 26 százalékos önkormányzati támogatást jelent.

Az önkormányzatok is többet adnának bele

A képviselő kijelentette: a miskolci önkormányzat szeptemberi közgyűlésén megvizsgálják, hogyan lehetne emelni a lakásfelújításra adható önkormányzati támogatást. Ha ilyen ütemben haladnak a felújítások, akkor 2015-re minden miskolci panelház megújulhat.

Miskolcon 36 ezer panellakás található, ezek közül az idén 9500 lakás felújítása fejeződik be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik