Belföld

Érzékeny Fidesz-veszteség

Félmilliós veszteséget szenvedett el a Fidesz a szavazók körében - írja a Népszabadság a Szonda Ipsos legfrissebb felmérésére hivatkozva, főleg az idősebbek elfordulása miatt.

Jelentős választói tömeget veszített el a Fidesz az elmúlt hónapban: a népesség egészén belül 6, a biztos pártválasztók csoportján belül 8 százalékponttal lett kisebb a tábora – derül ki a Népszabadság írásából, melyben a Szonda Ipsos felmérését összegzik. Ezzel párhuzamosan némileg, 2 százalékponttal bővült az MSZP-t támogatók köre, s ugyanennyivel lett népesebb a pártoktól magukat távol tartók csoportja. A Fidesztől való, szokatlanul nagy méretű elvándorlás minden bizonnyal összefüggésbe hozható az ominózus Orbán-beszélgetésről kiszivárgott információkkal, hiszen főleg az idősek és az alacsony társadalmi státuszú emberek körében gyengült meg a párt.

Ugyanakkor vitathatatlan az ellenzék vezető pozíciója, a népesség egészén belül 31-18, az elkötelezett szavazók között 61-28 a Fidesz-MSZP támogatottsági arány. Elmozdult mélypontjáról az SZDSZ, egy év múltán megint azonos méretű a tábora az MDF-ével – ekként foglalhatók össze és értelmezhetők azok az eredmények, amelyek a Szonda Ipsos június második felében végzett közvélemény-kutatásából származnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik