Belföld

A cigányok ellen népszavaztatna a Jobbik

A Jobbik hét népszavazási kérdést nyújtott be az OVB-nek. Ezek szerint referendumon szavaztatná meg az embereket, hogy a segélyért havi 120 óra közmunkát kelljen végezni, bevezessék a seriff-rendszert a rendőrségen belül, már 12 éves kor felett büntethetőek legyenek a bűnelkövetők, illetve kirúghassák a súlyos fegyelmi vétséget elkövető – például a tanárát bántalmazó – diákot.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom “Utolsó esély – 2008” néven ügydöntő népszavazást kezdeményez a munka és a közbiztonság világában kialakult végzetes folyamatok megállításának céljából – áll a szervezet lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Megállj a cigányoknak?

A Vona Gábor elnök nevével fémjelzett szervezet célja – mint fogalmaznak – a „maszatoló parlamenti pártok” szembesítése a „társadalmi igazságosságot követelő elementáris igénnyel”.

A közlemény szerint a felvetett kérdésekkel minden magyar állampolgár számára le akarják fektetni a munka és a közbiztonság nemzeti minimumát, de hozzáteszik: „nem titkolt célunk, hogy végre megálljt parancsoljunk a cigányság azon jelentős részének, amelyik azt képzeli, hogy neki minden megengedett, hogy rá a törvények nem vonatkoznak, és hogy munka nélkül, mások kárára is lehet boldogulni”.

Hét kérdés, több témakör

A Jobbik által felvetett hét kérdés közül több a napokban a monoki önkormányzat által indított „segélyért munkát” koncepcióra épül: a szervezet a rendszeres szociális segély folyósításának feltételéül havi 120 óra közmunkát javasol, illetve a harmadik gyerek után családi pótlék helyett adókedvezményt adna.

Az utóbbi idők botrányai nyomán a Jobbik kérdésében az állampolgárok véleményét kérné abban is, hogy öt évig terjedő szabadságvesztéssel lehessen-e büntetni azt, aki jogosulatlan pénzügyi tevékenységet folytat.

A tanárverésekre és a gyerekek közti erőszakra is reagál népszavazási kérdéseiben a Jobbik: referendumra bocsátaná a büntethetőség korhatárának 12 évre csökkentését, illetve azt, hogy a súlyos fegyelmi vétséget elkövető diákot, függetlenül a tankötelezettségétől, ki lehessen-e zárni az iskolából.

a jobbik kérdései

1. Egyetért-e azzal, hogy nem egészségkárosodott jogosult esetében a rendszeres szociális segély folyósításának legyen feltétele havi 120 óra közérdekű munkavégzés?
2. Egyetért-e azzal, hogy a harmadik gyermektől a családi pótlék helyére a vele azonos összegű személyi jövedelemadó kedvezmény lépjen a népszavazást követő év január 1-jétől?
3. Egyetért-e azzal, hogy az Országgyűlés a népszavazást követő év január 1-jétől törvényben határozza meg a rendőrség számára 2000 fő lakosonként körzeti megbízott rendszer működtetését?
4. Egyetért-e azzal, hogy jogosulatlan pénzügyi tevékenység folytatásáért az elkövető öt évig terjedő szabadságvesztéssel legyen büntethető?
5. Egyetért-e azzal, hogy a közfeladatot ellátó személy elleni erőszakért az elkövető alapesetben öt évig terjedő szabadságvesztéssel legyen büntethető?
6. Egyetért-e azzal, hogy a szándékos bűncselekményt elkövető büntethető legyen, ha a cselekmény elkövetésekor a 12. életévét betöltötte?
7. Egyetért-e azzal, hogy a közoktatási törvény tegye lehetővé a súlyos fegyelmi vétséget elkövető tanköteles tanuló intézményből történő kizárását?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik