Belföld

Nem dobbanthatnak már a kínai diákok

Egyre több kínai diák választja Magyarországot tanulmányai helyszínéül, mivel jó diplomát kaphatnak, viszonylag olcsón. Aggodalomra ad azonban okot, hogy nemrég egy nagyobb csoport egyszerűen eltűnt; valószínűleg az EU más tagállamába álltak tovább, munkát vállalni. Az ilyen eseteket előznék meg közösen a pécsi egyetem és egy kínai cég.

Ma sem tudható, hol tartózkodik az a huszonegy kínai fiatal, akik közgazdasági tanulmányaik megkezdése előtt angol nyelvű képzésre utaztak Pécsre. A diákok egyik napról a másikra eltűntek az idegen nyelvű előkészítő kurzusról. A magyar idegenrendészetnek azóta sem sikerült a nyomukra lelni.

Bárhova mehettek az EU-n belül

A felderítés azért sem egyszerű, mert az EU számos országában egyre nagyobb számban tanulnak, illetve dolgoznak kínai állampolgárok. Amennyiben érvényes vízummal és tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, jelenlétük nem szúr azonnal szemet más ország hatóságainak. Van idejük arra, hogy továbbszervezzék kinti tartózkodásukat, illetve munkavállalásukat. A helyzetet tovább nehezítheti, ha a 21 fiatal nem marad együtt, hanem szórványokban próbál esetleg több uniós államban is érvényesülni. Abban az esetben viszont, ha lebuknak, azonnali kiutasítás vár rájuk.

A FigyelőNet információi szerint az elmúlt öt évben nem volt példa arra, hogy kínaiak az illegális migrációt felügyelő hazai szervezetnek jelentős pluszmunkát adtak volna. Hasonló csoportos eltűnésről a hivatal név nélkül nyilatkozó munkatársa nem tudott beszámolni.

Az illegális migrációt ellenőrző háló (Cheknet) egyébként már 2002 óta működik. A rendszert a magyar határőrség koordinálja, ám a feladatból tevékeny részt vállal a rendőrség, a vám- és pénzügyőrség, a bevándorlási hivatal, illetve a munkavédelmi felügyelet is. Jelenleg közel 400 fő tartózkodik illegális bevándorlás miatt hazai menekülttáborban, zömében afrikai, illetve ázsiai illetőségű állampolgárok.

Együttműködéssel ellenőriznék őket

A pécsihez hasonló helyzetek elkerülése miatt született meg a PTE FEEK és az Euro Times Kft. között egy olyan oktatási együttműködés, amely egyfelől szigorú szűréssel igyekszik kizárni annak a lehetőségét, hogy a diákok a konkrét tanulás helyett esetleg munkavállalási célból utazzanak idegen országba, másrészt a cég népszerűsíteni kívánja a pécsi egyetemet a Kínában működtetett irodáiban. A kft.-nek már van például olyan irodája, amely kizárólag pécsi marketinggel foglalkozik.

Mint azt Guo Young, a magyar-kínai kormányközi-gazdasági, turisztikai oktatási kapcsolatfejlesztésért felelős kft. igazgatója elmondta: szervezőmunkájuk során különösen figyelnek arra, hogy a jelentkezők közül már előre kiszűrjék azokat, akik nem tanulási célból adják be jelentkezésüket a magyar egyetemekre.
Személyes elbeszélgetéstől a dokumentumokig

Az igazgató úgy véli, ehhez a szigorú kontrollhoz minden eszköz a rendelkezésükre áll. Így, például már a helyi irodáikban megkezdik a leendő hallgatók valós szándékainak ellenőrzést, a Magyarországra érkezőkkel pedig személyesen, interjú keretén belül többször is elbeszélgetnek.

A cég vezetője kiemelte: abból a szempontból is előnyt élveznek a magyar hatóságokkal (például idegenrendészet) szemben, hogy a beutazáshoz, illetve az idegen országban történő egyetemi tanulmányok megkezdéséhez szükséges dokumentumok hitelességét már Kínában ellenőrizni tudják.

Pécs várja a kínai diákokat

„A most aláírt együttműködési megállapodástól azt várjuk, hogy minél több kínai diák kezdje meg a pécsi egyetemen a tanulmányait” – mondta Koltai Dénes, a PTE FEEK dékánja lapunknak. „A célunk az, hogy ősszel háromszáz hallgató érkezzen a pécsi egyetemre. Ám, ha e várakozásnak csak a fele teljesül, akkor is elégedettek leszünk. A továbbiakban igyekszünk úgy alakítani a munkánkat, hogy egyetemünkön évről évre minél nagyobb számban gyarapodjon a kínai diákok köre” – fogalmazott a dékán.

A tavaszi szemeszteren tizennyolc kínai diák vett részt. Angol nyelvű tanulmányaik megkezdése előtt előkészítő (alapfokú) oktatásban részesülnek, hiszen többségük csak az anyanyelvén beszél. Emellett tanulják a közgazdasági szakmai angolt is.

A kínaiaknak Pécs a Kánaán

Az egyik Pécsett tanuló kínai diák a FigyelőNet kérdésére elmondta: azért vonzó számukra a pécsi egyetem, mert a képzés színvonala magas, de mind az oktatás, mind a hétköznapi élet költségei Magyarországon még mindig a alacsonyabbak a Lajtán túli országokhoz viszonyítva.

Egy legutóbbi felmérés szerint a kínai családok mintegy 80 százaléka szeretné, ha gyermeke valamelyik külföldi ország egyetemén szerezne diplomát. Jelenleg több mint 1,3 millió kínai fiatal bővíti tudását idegen ország felsőoktatási rendszerében. Pécsett a közgazdasági kar a legnépszerűbb.

Címkék: Belföld

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

(FILES) In this file photo taken on April 21, 1999 Denver area residents comfort one another during a candle light vigil at Civic Center Park in Denver, CO, held in honor of the students and one teacher killed at Columbine High School in Littleton, CO on  April 20, 1999, when two former students opened fire on their classmates during a suicide mission. - This year marks the 20th anniversary of the Columbine High School shooting, when two youths aged 17 and 18 armed with guns and home-made bombs killed 12 students and a teacher at Columbine high school in Littleton, Colorado before they both committed suicide. (Photo by JEFF HAYNES / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.