Belföld

Mozgott a föld Vámospércsnél

Kisebb földmozgást észleltek szerdán hajnalban a Hajdú-Bihar megyei Vámospércs község közelében – közölte az Akadémia Szeizmológiai Obszervatóriuma.

A rengés ereje 2,5-ös volt a Richter-skálán, a földmozgást a lakosság is érzékelte. Többen felébredtek, morajlást hallottak, de károkról nem érkezett bejelentés az obszervatóriumhoz.

A környéken legutóbb 1939. március 23-án volt említésre méltó földrengés Álmosd térségében, annak mértéke 4,5 volt a Richter-skálán.

Magyarország területén évente 100-120 kisebb, 2,5 alatti magnitúdójú földrengést regisztrálnak. A rengések gyakorisága alapján az ország területén évente négy-öt 2,5-3-as fokozatú, az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okozó földrengésre kell számítani. Jelentősebb károkat okozó rengés 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5,5-6-os magnitúdójú földrengés 40-50 évenként pattan ki.

Nagyobb, 5,6-os erősségű földrengést 1956 januárjában regisztráltak, epicentruma Dunaharaszti volt, majd 1985-ben Berhidánál, ahol a Richter-skála szerint 4,9-es fokozatú földmozgást észleltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik