Belföld

Kóka marad a frakcióvezető

Senki nem indítványozta a jelenlegi frakcióvezető mandátumának megszüntetését az SZDSZ szerdai frakcióülésen.

Kóka János elmondta, hogy a frakcióülésen nem hangzott el arra vonatkozó indítvány, hogy az egykori elnököt megfosszák frakcióvezetői tisztségétől. Ezért ezt a kérdést levették a napirendről, és személyi kérdésekről nem kívánnak beszélni a jövőben.

Kóka János közölte: Fodor Gábor pártelnök kedden azt javasolta, hogy egyikőjük se kezdeményezzen bizalmi, illetve bizalmatlansági szavazást az ügyvivő testületben, illetve a frakcióban. Ezt azzal indokolta, hogy közös a felelősségük a pártegység fenntartására, vagy ha az a hatalmi harcokban megsérült, akkor maradéktalan helyreállítására.

Lezárták a pozícióharcokat

A frakcióvezető arra is kitért, hogy a képviselőcsoport “nyugtalansággal és aggodalommal szemléli a kirobbant hatalmi harcot és pozícióharcot”. Mint mondta, a frakcióülés legfontosabb célja az volt, hogy “ezeket a pozícióharcokat egyszer és mindenkorra le tudjuk zárni, és az SZDSZ stratégiájára tudjunk koncentrálni.”

Újságírói kérdésre azt mondta: a pártban nincs kettős hatalom, a párt vezetőjét Fodor Gábornak hívják, és ezt mindenki elfogadja. Arra a kérdésre, hogy ki miatt következett be a hatalmi harc, úgy válaszolt: nem felelősöket keresnek, hanem le szeretnék zárni ezt a fejezetet.

Hozzátette: frakcióvezetőként teljes együttműködést és támogatást ajánlott Fodor Gábornak és a szabad demokraták vezető tisztségviselőinek a párt sikere érdekében.

Nincs szokásjog

Arra a felvetésre, hogy egyes politikusok szerint a szokásjog miatt kellene távoznia a frakció éléről, azt mondta: nincs ilyen szokásjog, mert csaknem 12 éven keresztül nem a pártelnök vezette az SZDSZ képviselőcsoportját.

Leszögezte, hogy a szabad demokrata politikusok most már csak stratégiai kérdésekkel akarnak foglalkozni. Ha nyáron újra összehívják az ügyvivői testületet és a frakciót, ennek célja az lesz, hogy a parlamenti pártokkal folytatott tárgyalások alapját jelentő stratégiát egyeztessék.

Gusztos is marad

A szabad demokraták frakcióvezető-helyettesének személye sem változik, továbbra is Gusztos Péter tölti be ezt a tisztséget. Arra a megjegyzésre, amely szerint Gusztos Péter korábban arról beszélt, hogy Kóka Jánosnak távoznia kellene a frakció éléről, úgy reagált: biztos benne, hogy kiválóan együtt tudnak majd dolgozni, mert a politikus magas színvonalon és elkötelezetten végzi frakcióvezető-helyettesi munkáját.

A volt pártelnök elmondta, hogy a szerdai frakcióülésen a húsztagú parlamenti frakcióból 15-en vettek részt, három képviselő írásban jelezte álláspontját. Mellettük az ügyvivői testület azon tagjait is meghívták, akik nem országgyűlési képviselők.

Nem tetszett Demszky nyilatkozata

A politikus kitért rá, hogy az ülésen több képviselő is élesen bírálta Demszky Gábort, aki hétfőn egy televíziós műsorban arról beszélt, hogy Kóka Jánosnak le kellene mondania a frakcióvezetői posztról.

Kóka János elmondása szerint a főpolgármestert bíráló képviselők amellett foglaltak állást, hogy “ahogyan a frakció nem avatkozik be a főváros személyi ügyeibe, ugyanúgy a főpolgármestertől is azt várjuk, hogy bízza a frakcióra a személyi kérdésekkel kapcsolatos döntést”.

Hozzátette, hogy az ülésen az is szóba került, hogy aki ilyen, vagy hasonló személyi kérdésekről akár a nyilvánosság előtt, akár a háttérben tárgyal, az a pártnak árt.

Várják a kormány cselekvési tervét

A frakcióvezető arra is kitért, hogy Fodor Gábor beszámolt azokról a tárgyalásokról, amelyeket az általa vezetett delegáció Orbán Viktorral és Gyurcsány Ferenccel folytatott, és bemutatta a lehetséges stratégiai irányokat.

Ennek kapcsán elmondta: várják a kormány cselekvési tervét, és részben ennek alapján tudják őszre kialakítani ellenzéki stratégiájukat. Hozzátette: a frakció általában támogatja a pártelnök konzultációra vonatkozó elképzeléseit.

Az SZDSZ frakciója Eörsi Mátyás lemondása után a gazdasági minisztérium éléről távozó pártelnököt, Kóka Jánost választotta frakcióvezetőnek. A titkos szavazáson Kóka János a lehetséges 19 voksból 17-et kapott.

Kóka János június 7-én a szabad demokraták rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésén Fodor Gáborral mérkőzött meg a pártelnöki posztért, de végül két szavazattal alulmaradt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik