Belföld

Nyugdíjba vonul és kitálal a professzor

Nyugdíjazását kérte Papp Lajos professzor, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szívgyógyászati Klinikájának igazgatója, hogy véleményt nyilváníthasson az egyetem és a klinika helyzetéről - írta kedden az Új Dunántúli Napló.

A neves szívsebész a PTE gazdasági igazgatójának írt, de ismeretlen által a laphoz is eljutott négyoldalas levelében tudatta döntését, emellett keményen bírálta az egyetemi intézkedések sorát, a felsőoktatási intézmény négymilliárd forintos adósságáért pedig a kormányzatot tette felelőssé. Papp Lajos “vádpontokba” szedve sorolta fel a pécsi egyetemi vezetők, döntéshozók általa vélt mulasztásait, illetve ezek negatív következményeit.

A lap megkeresésére Papp Lajos megerősítette: valóban beadta nyugdíjazási kérelmét. Elmúlt hatvan éves, és szeretné visszanyerni “véleménynyilvánítási szabadságát”. Amíg a folyamat le nem zárul, nem nyilatkozhat az egyetem ügyeiről. A professzor ugyanakkor furcsállta, hogyan kerülhetett levele illetéktelen kezekbe.

A cikk írója emlékeztetett rá, hogy Kollár Lajos, a Klinikai Központ főigazgatója június közepétől a hónap végéig leállíttatta a szívcentrumban a nem sürgősségi műtétek elvégzését. Papp Lajos akkor nem óhajtotta kommentálni a döntést arra hivatkozva, hogy az egyetem ügyeiről nem nyilatkozhat.

Annyit azonban megjegyzett: “rövidesen olyan helyzetbe kerül, hogy nyilvánosan is elmondhatja véleményét” – olvasható a baranyai napilapban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik