Belföld

Meghalt az első magyarországi újszíves gyermek

Meghalt az első magyarországi szívátültetésen átesett gyermek Balatonvilágoson kedden reggel - közölte a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért szervezet elnöke.

A halál pontos okáról, az eset körülményeiről a szervezet elnöke, Szalamanov Zsuzsa egyelőre nem kívánt információt adni, mint mondta, délután sajtótájékoztatót tartanak.

A kisfiú tavaly októberben, hétévesen esett át a szívátültetésen, ő volt első magyarországi újszíves gyermek. A kisfiú a szervátültetett gyermekek táborában halt meg Balatonvilágoson.

Bodor Elek szívsebész, egyetemi tanár szerint “valószínűleg egy akut kilökődés volt, amit gyerekeknél elég nehéz felismerni”. A szakember szerint kérdéses, hogy szedte-e rendesen a gyógyszereit, amelyeknek éppen az a funkciója, hogy megakadályozzák a szervezet túlzott immunreakcióját a beültetett szervvel szemben.

A kilökődés veszélye élete végéig elkíséri a szervátültetettet; folyamatosan szedni kell a gyógyszereket, hogy ez elkerülhető legyen, de a szerek mellett is előfordulhat, hogy a beültetett szerv kilökődik, bár idővel ennek valószínűsége csökken – magyarázta a szívsebész.

A kilökődött szerv súlyosan roncsolódik, vagyis többé nem felhasználható – mondta Bodor Elek.

Szatmári András, a gyermekszívközpont vezetője tavaly októberben, a szívátültetés után egy héttel tartott sajtótájékoztatón elmondta: a fiúnak súlyos szívizombetegsége volt, “életkilátása a nullával volt egyenlő”. A gyermek felkerült a Nemzeti Szívtranszplantáció Várólistára, sürgősséggel, majd október 18-án elvégezték az 5 óra 38 perces műtétet.

A szakember akkor elmondta: négy évig készültek a műtétre, ami mérföldkő a magyar egészségügy életében. A szív kivételétől az újraindulásig 2,5 óra telt el.

Ajánlott videó