Belföld

Ősztől nő a diákhitel

A következő tanévtől a hallgatók havonta 10 ezer forinttal több diákhitelt vehetnek fel, a kölcsön kamata az év végéig továbbra is 9,5 százalék lesz. A költségtérítést ezentúl közvetlenül az egyetemnek is lehet utaltatni a hitelközpontból.

Ezentúl a költségtérítéses diákok maximum havi 50 ezer, az államilag finanszírozott képzésben tanulók maximum havi 40 ezer forintot igényelhetnek. Emellett továbbra is választhatják a havi 30, 25, 21 és 15 ezer forintos kölcsönösszegeket.

A Diákhitel Központ a jogszabályi előírásoknak megfelelően megállapította a diákhitel kamatának 2008. december 31-ig érvényes mértékét, amely változatlanul évi 9,5 százalék – közölte Őri András, a Diákhitel Központ kommunikációs igazgatója.

Tandíj diákhitelből

Szeptembertől újdonság is várja a költségtérítéses hallgatókat azokban a felsőoktatási intézményekben, amelyek megállapodtak erről a Diákhitel Központtal. Az itt tanuló diákok a költségtérítésük közvetlen befizetése nélkül, azonnal be tudnak majd iratkozni, ha “engedményezik”, hogy diákhitelüket közvetlenül tanintézményük számlájára utalja át a központ.

Őri András emlékeztetett arra, hogy diákhitelt mindig csak az adott szemeszterre beiratkozott hallgató kaphat. Korábban a felsőfokú intézmények többsége csak akkor fogadta el a költségtérítéses hallgatók beiratkozását, ha előzetesen befizették a számukra előírt összeget.

Ilyen feltételekkel megoldhatatlan volt a költségtérítés közvetlen finanszírozása a diákhitelből, és sokaknak emiatt áthidaló, egyéb hitelt kellett felvenniük.

Változtattak a rendszeren

Ez a probléma oldódik most meg egy kormányrendelet-módosításnak köszönhetően. Ezentúl a költségtérítéses, diákhitellel rendelkező hallgatók az igényelt hitelösszeg egy írásbeli megállapodásban rögzített részét (vagy akár egészét) közvetlenül felsőoktatási intézményük számlájára utaltathatják.

Az átutalt összeget az intézmény kizárólag a költségtérítés kiegyenlítésére fordíthatja. Ebben az esetben az intézmény lehetővé teszi a hallgató számára a beiratkozást, anélkül, hogy a félév kezdetekor befizette volna a költségtérítést. Ezt az új eljárás hivatalosan az engedményezés, amelyről a diákoknak félévenként újra kell rendelkezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik