Belföld

Nem bünteti a kormány a háziorvosokat

Nem vezeti be a kormány a háziorvosok vényírási szabadságát korlátozó, úgynevezett korbácsrendeletet a Népszabadság információi szerint.

Július elseje után sem bünteti, de figyeli az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a gyógyszert felíró orvosokat Kökény Mihály szocialista képviselő szerint. A Népszabadság úgy tudja, a korábbi, úgynevezett korbácsrendelet új változata készül, de abban már nincs szó szankciókról.

A lap szerint nyáron, az eredetileg tervezett büntetőszankciók helyett, egy több hónapos monitorozási időszak következik. Aki a megfigyelési időszak alatt, az átlagos körzetekben felhasznált gyógyszertámogatás összegét tartósan és legalább 50 százalékkal túllépi, helyszíni és tételes ellenőrzésre számíthat.

Az eredeti jogszabály április elsejétől pénzbüntetéssel sújtotta volna az átlagosnál jóval költségesebben gyógyítókat. A “korbácsrendelet” célja az volt, hogy a gyógyítók a betegnek és az egészségbiztosítónak is gazdaságos megoldást válasszák.

Az orvosok tavaly júniusban kaptak először információt arról, hogy mely betegségtípusokban mennyi közpénzt utalványoztak a recepteken, és milyen mértékben tértek el az országos átlagtól. Az első eredmények lesújtóak voltak: az eredeti “korbácsrendelet” szankciói alapján a háziorvosok 35 százalékának, a kórházi és egyéb szakorvosok 44 százalékának kellett volna büntetést fizetnie a vényírási szokásaik miatt – írja a Népszabadság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik