Belföld

Feltételekhez kötik a távhőár-támogatást

Az őszi parlamenti ülésszak nyitányaként dönthetnek a képviselők az új távfűtés-támogatási rendszerről - írja a Népszabadság.

A lapot Szanyi Tibor, szocialista képviselő, az MSZP frakción belül alakult távfűtési munkacsoport vezetője arról tájékoztatta: az MSZP és a kormány múlt heti, Dobogókőn tartott tanácskozásán már beszéltek erről a témáról.

A jogszabályi képletek júliusra elkészülnek, ez után következik a pártokkal és a civil szervezetekkel való egyeztetés, majd ősszel a szavazás. A fűtési szezonra készen lehetnek az új szabályok.

A politikus szerint a távfűtésre rakódó 20 százalékos áfa 5 százalékra csökkentése most nem megoldás, ám még ebben a ciklusban meg kell történnie. A kiadások valódi csökkentéséhez a lakókat is érdekeltté kell tenni az évi 80-100 milliárd forintra rúgó lakótelepi energiafogyasztás csökkentésében. Ennek érdekében a távhőár-támogatás feltételéül szabnák a lakás korszerűsítési programban való részvételt. A vállalás megvalósítására a jelenlegi tervek szerint két év türelmi időt biztosítanának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik