Belföld

Halálos repülőbaleset Fehérgyarmatnál

Katapultálni próbáltak annak az L39-es Albatros típusú kiképző repülőgépnek a pilótái, amelyik Fehérgyarmat közelében zuhant le pénteken, ez a művelet azonban nem sikerült. Az oktató és a növendék pilóta, akik valószínűleg eltértek a kiszabott feladattól, életüket vesztették.

A honvédség pénteken délelőtt Fehérgyarmatnál lezuhant L39-es Albatros
típusú kiképző gépének mindkét pilótája életétét vesztette a
balesetben. A hírt Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője közölte és elmondta: a pilóták kiképzőrepülést hajtottak végre a szlovák gyártmányú repülőgéppel, amikor lezuhantak. A tűzoltók és a mentők már a helyszínen vannak. Az eset kivizsgálása megkezdődött.

Kanadában kaptak kiképzést

Az oktató a 47 éves Janicsek András alezredes volt, aki elsők között vett részt a kanadai kiképzőprogramban, először kiképzendő repülőgép-vezetőként, majd a későbbiekben repülőgép-vezető oktatóként. Repült egyebek között az L-29, az L-39, és a MiG-21-es repülőgépeken, valamint Harvard II és Hawk gépeken is. Janicsek András nős, három gyermeke van.

A gépen ülő növendék pilóta, a 31 éves Ignácz Zoltán főhadnagy volt, aki 2005 és 2007 között végzett Kanadában, majd Kecskemétre került a harcászati repülőszázad állományába, repülőgép-vezetői beosztásba. Repült Jak-52-es, Harvard II-es, Hawk, L-39-es és L-159-es gépen is.

Nyílegyenesen csapódott a földbe

Szekeres Imre, a szaktárca vezetője a vezérkarfőnökét kérte fel a baleset vizsgálatára. Szekeres szerint eltérhettek a kiszabott feladattól a kiképző gép pilótái. A rendelkezésre álló eddigi adatok szerint a pilóták egy nem tervezett és rendkívül kockázatos manővert hajtottak végre a géppel – mondta a tárca vezetője. Hozzátette: ezt persze a további vizsgálat tisztázza majd pontosan, amit segíthet, hogy van szemtanú és rendelkezésre áll egy videofelvétel is.

Egy szemtanú a Kelet-Magyarország című napilap internetes változatának elmondta, hogy a repülőgép nagyon alacsonyan szállt, majd magasra emelkedett, aztán pedig “nyílegyenesen” lefelé zuhant. “Láttam a hatalmas füstöt, és azonnal a helyszínre indultam barátaimmal. Rögtön utánunk érkeztek ki a tűzoltók, aztán a mentők, és mivel mentőhelikopter is jött, azt gondoltuk: életben maradtak a repülőgépben ülők” – tette hozzá a szemtanú.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök részvétét fejezi ki a ehérgyarmat mellett szerencsétlenül járt két pilóta családjának és hozzátartozóinak – mondta Budai Bernadett kormányszóvivő pénteken Budapesten.

A kormányfő megkapta a szükséges tájékoztatást és várja a vizsgálat eredményét, ha kell, intézkedéseket fog hozni – közölte a kormányszóvivő.

A helyszín felé autózott, van fotója az esetről? Töltesse fel az FN Tudósító rovatába ezzel is segítve munkánkat.

A Magyar Légierő 1993-ban kapott az egykori keletnémet légierő hagyatékából 20 L39-ZO repülőgépet, ebből 12 gép állt Kecskeméten szolgálatba, a maradék nyolcat tartalék alkatrésznek szánták. L39-es gép legutóbb 1995. július 25-én, Abony közelében zuhant le, a pilóták akkor sikeresen katapultáltak.

Az L39-es Albatros (fotó:MTI)

Az L39-es Albatros (fotó:MTI)

Két hónappal ezelőtt, április 17-én leszállás közben lezuhant egy MiG 29-es vadászrepülőgép a kecskeméti repülőtéren. A pilóta katapultált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik