Belföld

Adócsalásért ítélték el a Kulcsárt milliókért segítő államtitkárt

A hivatali befolyással üzérkedés bűntette alól felmentette, adócsalás miatt azonban 1 év, 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre és 2,4 millió forint pénzbüntetésre ítélte első fokon a Fővárosi Bíróság Kodela Lászlót, a Miniszterelnöki Hivatal egykori humánpolitikai helyettes államtitkárát.

Az ügyész felfüggesztett szabadságvesztést, a védő felmentést kért a hivatali befolyással üzérkedéssel és adócsalással vádolt államtitkárra. A vád szerint Kodela hivatali beosztásával visszaélve ígéretet tett Kulcsár Attila exbrókernek, miszerint elintézi, hogy a K and H Equities Rt. által a 2002 márciusa után tett, pénzmosás gyanújára utaló bejelentések ügyében ne induljon rendőrségi eljárás.

Az ügyészség szerint Kodela később telefonon tájékoztatta Kulcsárt: hivatalos értesítést fog kapni arról, hogy a bejelentések kapcsán nem indul rendőrségi eljárás. Ezután azt közölte: az ügyintézés ára ötmillió forint.

Az ügyészek szerint amikor megérkezett a rendőrségről a hivatalos levél, hogy bűncselekményre utaló nyomot nem találtak, Kulcsár Attila egy találkozón ki is fizette a kért összeget Kodela Lászlónak. Az ügyészség azzal is vádolja a volt helyettes államtitkárt, hogy mintegy 18 millió forintos bevételkiesést okozott az államnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik