Belföld

Szili felülvizsgáltatná a parlamenti belépőket

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke azt kéri a frakcióktól, hogy az őszi ülésszak kezdetéig vizsgálják felül parlamenti beléptetési gyakorlatukat.

Erre a parlamenti ciklusra összesen öt és félezer állandó belépőt adtak ki. Van állandó belépője a nyolcszáz országgyűlési dolgozónak, a négyszáz parlamenti és EP képviselőnek, a frakciók és a minisztériumok szakértőinek, a köztársasági őrezred tagjainak, valamint az újságíróknak – mondta el az MTI-nek Bakos Emil, az Országgyűlés gazdasági igazgatója. Mindemellett a parlamenti belépők soron kívüli ellenőrzését ha akarnák, sem kezdeményezhetnék, mert az sértené a személyiségi jogokat.

Saját dolgozóiktól kérhetnek erkölcsi igazolványt, a vezetők pedig átesnek különféle átvilágításokon, de arra nincs törvényi felhatalmazásuk, hogy minden állandó belépővel rendelkező ember jogosultságát vizsgálják. Állandó belépőt ugyanis a frakciók, a minisztériumok, vagy például a képviselők is igényelhetnek szakértőik, dolgozóik számára – fűzte hozzá.

Az esztergomi polgármester autójának és házának felgyújtásával gyanúsított P. Renató parlamenti belépőjére vonatkozó kérdésre Bakos Emil úgy válaszolt: előre nem látható, hogy valakiből évekkel később bűnöző lesz, ezt az sem tudhatja, aki felelősséget vállal érte. (A férfi 2005-ben az MDF-től kapott ideiglenes parlamenti belépőt, de azt a párt két hónapon belül vissza is vonta.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik