Belföld

Lesz melegfelvonulás Budapesten

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tudomásul vette, hogy július 5-én melegfelvonulást tartsanak a fővárosban, miután egyeztettek a melegfesztivált szervező Szivárvány Misszó Alapítvány képviselőivel.

A menet a fővárosi Erzsébet térről indul, az Andrássy úton vonul végig a Felvonulási térre – az útvonalat a rendőrség biztosítani fogja. A BRFK egy hete vonta vissza azt a határozatát, amelyben korábban megtiltották a melegfelvonulás megtartását. Akkor azzal indokolták döntésüket, hogy a gyülekezéshez való jog és a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő társadalmi érdek biztosítása elsőbbséget élvez.

Egy nappal korábban még arra hivatkozott a rendőrség, hogy a rendezvény akadályozná a közlekedést az érintett utakon. A határozat ellen több politikus és civilszervezet tiltakozott. A tavaly július 7-én megtartott felvonulás a Hősök teréről indult, de az Oktogonnál több száz fős ellentüntetés fogadta a résztvevőket. Az ellentüntetők között az eljárás során ismeretlenül maradt emberek tojást osztottak szét, majd a felvonulókat többen azzal, illetve különböző tárgyakkal dobálták meg. Aznap este pedig több embert bántalmaztak a fővárosban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik