Belföld

Kurdok zsarolták a hivatalt Debrecenben

A debreceni menekülttábor két, ezúttal kurd nemzetiségű lakója mászott föl egy oszlopra, menekültjogi státuszt követeltek. Követelésüket nem teljesítették, s akár börtönbe is kerülhetnek.

A kurd nemzetiségű török menekültek egy nagyfeszültségű vezetékeket tartó oszlopra másztak fel, menekültjogi státuszt és utazáshoz szükséges dokumentumokat követeltek – mondta el a helyszínen Tóth Ferenc rendőr őrnagy, a debreceni rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal ezúttal megtagadta a követelések teljesítését, s a kurdok több mint kétórás tárgyalás után lemásztak az oszlopról.

A múlt héten afgán menekültek másztak fel a befogadó állomáson lévő átjátszó toronyra, akkor követeléseiket – személyi okmányok az utazáshoz – még teljesítették, most azonban a hatóságok már nem engedtek a zsarolásnak. Tóth Ferenc szerint lényeges különbség a két eset között, hogy ezúttal nem csak saját testi épségüket veszélyeztették az oszlopra mászó menekültek, hanem akciójuk nyomán egy egész városrész – Debrecen keleti része, a Nagyállomás, valamint Létavértes – maradhatott volna áram nélkül.

Felvetődött ugyanis a magasfeszültségű vezeték áramtalanítása is, nehogy áramütés érje őket, illetve nehogy leessenek. Erre végül is nem került sor. Miután a menekültek lemásztak, a mentők vizsgálatra vitték őket. Ezt követően előállítják az érintetteket, s közérdekű üzem működésének megzavarásának gyanúja miatt indítanak ellenük eljárást, ennek a büntetési tétele öt év börtön is lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!