Belföld

Nem tudják kiadni az érettségiket?

Meghibásodott az érettségi dokumentumok kiállítását szolgáló informatikai rendszer, amely nélkül nem tudják kiállítani az érettségi dokumentumokat - értesült az MTI.

Ennek a rendszernek a segítségével állítják ki az érettségi törzslapokat, ha ezt nem tudják megtenni, nem tudják vállalni a bizonyítványok hitelességét sem – mondta el a neve elhallgatását kérő iskolaigazgató. A rendszer a nap folyamán többször is lefagyott, majd újraindult, de szerdán délután sem működött megfelelően.

Nem kell ma kiosztani

Ez azokat az intézményeket érintheti, ahol szerdán már befejeződnek a középszintű érettségi szóbelik, s ezen a napon adnák ki az érettségi bizonyítványokat. Az oktatási tárca közleménye szerint viszont a szóbeli érettségi vizsgák megszervezése zavartalan volt. Az iskoláknak rögzíteniük kell a vizsgaeredményeket elektronikus formában, annyi történt, hogy az e célra szolgáló informatikai rendszer átmeneti zavara miatt a rögzítés lelassult.

Az érettségi vizsgaszabályzat nem tartalmaz olyan rendelkezést, amely alapján az érettségi bizonyítvány kiadásának a vizsga napján meg kell történnie. Ily módon nem követ el jogszabálysértést az az iskola, amelyik nem a mai napon adja át az érettségi bizonyítványt a sikeres vizsgázó részére – áll az OKM közleményében.

Túl nagy volt a terhelés

Az Educatio Kht. szerda este közleményben tudatta még, hogy más rendszerekből átcsoportosított szerverkapacitással növelték a kétszintű érettségit kiszolgáló rendszer kapacitását, így délután óta folyamatos a szolgáltatás. A tavalyi érettségi időszak csúcsterhelését másfélszeresen haladták meg most, akkor fele annyi vizsgabizottság zárt, mint a mostani szerdai vizsganapon.

Szerdán közel 26 ezer diáknak volt az utolsó vizsganapja, ebből este fél nyolcig több mint 15 500 vizsgázó eredményeit rögzítették, s a rögzítést ezekben a pillanatokban is közel 600 felhasználó végzi. Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke az MTI-nek azt mondta, a szakszervezethez vidéki intézményekből érkezett visszajelzések szerint a meghibásodás jelentős gondot okozott, diákokat kellett várakoztatni emiatt az iskolákban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik