Belföld

Nem hajthatnak majd be kamionok Budapestre

Amint megépül az M0-s keleti szektora és az északi Duna-híd, néhány ipari tranzitútvonal kivételével az egész fővárosra kiterjesztik majd a 12 tonnás behajtási korlátozást. Azaz a Hungária körútról is kitilthatják januártól a kamionokat.

A jövő héten a Fővárosi Közgyűlés elé kerülhet a tehergépjárművek behajtását szabályozó fővárosi rendeletmódosítás – mondta a Városháza kommunikációs igazgatója.

Nyáry Krisztián közölte, hogy a Főpolgármesteri Kabinet szerdán foglalkozott a teherautók budapesti behajtását szigorító januári fővárosi rendelettel. Mint mondta, a szabályozás ellen törvényességi észrevételt nyújtott be a közigazgatási hivatal.

Az önkormányzatoknak ugyanis az év elején még nem volt jogszabályi felhatalmazása arra, hogy behajtási díjat szedjenek. Időközben a közlekedési tárca módosította a rendeletét, s így a fővárosi szabályozás ismét életbe léphet.

Felszusszanhat a Hungária körút

Az igazgató tájékoztatása szerint az M0-s keleti szektorának és az északi Duna-hídnak a megépülése után, néhány ipari tranzitútvonal kivételével, az egész fővárosra kiterjeszthető a 12 tonnás behajtási korlátozás. A Hungária körútról így januártól teljesen kitilthatják a nehézteherautókat – szögezte le az igazgató.

A kabinet elé benyújtott előterjesztésében Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes azt indítványozta, hogy a közgyűlés a jövő héten a közigazgatási hivatal törvényességi észrevételének megfelelően módosítsa a korábbi rendeletét, a folyamat megnyugtató lezárásaként.

Újra egyeztetnek a stratégiáról

A főpolgármester-helyettes által javasolt ütemezésnek megfelelően, a kabinet felhatalmazásával megkezdheti a szükséges egyeztetéseket a Parking Kft. az új teherforgalmi stratégiáról.

A kerületek a civil- és a szakmai szervezetek véleményét július végéig összegzik. Ezt követően, október végén a közgyűlés elé kerülhet az egyeztetett tehergépjármű-forgalmi koncepció – állapította meg Hagyó Miklós.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik