Belföld

Az MDF egységes nemzetpolitikát akar

Az MDF "a magyar diplomácia tekintélyének visszaállítása" és a határon túli magyar ügyek sikeres képviselete érdekében "Felelősséggel a nemzetért, felelősséggel a magyarságért" címmel egy charta elfogadását javasolja a politikai pártoknak.

Csapody Miklós, a demokrata fórum képviselője elmondta: a charta aláírói a nyilvánosság előtt vállalnák, hogy a nemzeti érdekeket előtérbe helyező, ám másokat tiszteletben tartó nemzetpolitikát folytatnak.

Elhatárolódást várnak a szélsőségektől

Csapody Miklós közölte: a cél az, hogy a magyarság nemzetközi képviseletekor felülemelkedjenek a belpolitikai viszályokon, és a megosztás “exportálása” helyett egységesen lépjenek fel. A chartához csatlakozók azt is elfogadnák, hogy elhatárolódnak a magyar közéletben feltűnő szélsőségektől.

A chartát indokolva az MDF parlamenti képviselője azt mondta, bár a külföldön dolgozó diplomáciai kar nagy része becsületesen és hűségesen szolgálja az ország érdekeit, “Magyarország külügyi vezetése, diplomáciája láthatatlan, kiszámíthatatlan, cselekvőképtelen.” Hozzátette, néha az a benyomása, hogy az országnak csak azért van külügyminisztériuma, mert a legtöbb országnak a világon szokott ilyen intézménye lenni.

A szlovákok adták az apropót

Csapody Miklós úgy látja, kezdeményezése apropóját a magyar-szlovák viszonyban jelentkező anomáliák adják. Emlékeztetett arra, hogy Ján Slota magyarellenes szlovák kormánypárti politikus a közelmúltban “lovas bohócnak” nevezte Szent Istvánt, és “kócos asszonynak” titulálta Göncz Kingát, a magyar külügyminisztert.

A politikus emellett hangot adott annak a véleményének is, hogy a magyar pártpolitika “exportálta” magát a határon túli magyar közegbe is. Csapody Miklós szerint ahogy Gyurcsány Ferenc a 2004-es kettős állampolgárságról szóló népszavazás idején “magatartásával megosztotta a társadalmat”, Orbán Viktor és a Fidesz a határon túli önkormányzati választások során kampányával ugyanúgy megosztotta a határon túli magyarokat.

Éppen ezért az MDF szerint legalább a határon túli magyar ügyek és a magyar külpolitika kérdéseiben meg kell találni a nemzeti minimumot.

Ajánlott videó