Belföld

Fodor vesztett a legtöbbet

Kilencszázalékos visszaesésével Fodor Gábor a vesztese a júniusi népszerűségi listának - olvasható a Heti Válasz és a Nézőpont Intézet közös felmérésében.

A kutatás szerint az új SZDSZ-elnök zuhanása mögött a koalíció helyreállításában reménykedő MSZP-szavazók gyors kiábrándulása áll. Mint fogalmaznak, ha Fodor nem lép valamelyik irányba, két szék között a pad alá eshet, a választópolgárok ugyanis nem türelmesek.

A május 27-e és június 11-e között végzett vizsgálatból kiderül: az MSZP-nek a kiszivárgott Orbán-beszédre szervezett kampánya csupán bátrabbá tette a párt eddig rejtőzködőbb híveit, ám a szocialisták nem tudtak új nyugdíjas szavazókat toborozni.

“Vagyis a párt a kiábrándult szavazókból merített, nem a bizonytalan, potenciális választók táborából” – olvasható a felmérésben, amely megjegyzi: Gyurcsány Ferenc ezzel bizonyította, hogy még képes mozgósítani, s ez nyárra bebetonozhatja a hatalomba.

A Fidesz tartja pozícióit

Az ezer, 18 év fölötti megkérdezett válaszából kiderül, hogy a Fidesz továbbra is erős, és tartja a márciusi népszavazás után megnövekedett népszerűségét. Jelenleg 42 százalékon áll a párt az összes megkérdezett körében.

A biztos szavazók tekintetében a Fidesz 54 százalékkal, magasan vezet, míg a szocialisták 19 százalékon állnak. A közvélemény-kutatás hozzáteszi: az ellenzék táborához több nyugdíjas biztos szavazó tartozik, mint az MSZP-éhez.

Orbán népszerűbb

Mint írják, a miniszterelnök-jelöltek közül Orbán Viktor a legnépszerűbb, aki – ellentétben a helyzetének stabilizálására törekvő Gyurcsány Ferenccel – már kormányzóképességének erősítésére összpontosít, s “titkos beszédének” is éppen az volt az értelme, hogy neki ne legyen szüksége egy “őszödi beszédre”.

A vizsgálat szerint a korrupció elleni küzdelem terén az ellenzékben sem igazán bíznak a választópolgárok, ám a bizonytalanok a korrupció felszámolásában háromszor jobban bíznak a Fideszben, mint az MSZP-ben.

A kérdőívekből az is látszik, hogy saját szavazói szemében az MSZP egyetlen erőssége a nyugdíjasokról való gondoskodás, míg a Fideszt a legtöbben a vállalkozások és a családalapítás segítésére tartják alkalmasnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik