Belföld

Egymilliárdos hitelt vehetnek fel a pártok

Egymilliárd forintot kérhetnek a pártok a Magyar Fejlesztési Banktól, ha meg szeretnék vásárolni székházukat vagy az általuk használt irodákat - írja a Népszabadság. Több százmilliós hitelt vesznek fel állami kezességvállalással, 9,7-10 százalékos kamatra, 15 éves részletfizetéssel.

Az MDF 450 milliós hitelt vesz fel, így tulajdonosa lesz egyebek mellett a Szilágyi Erzsébet fasori székháznak, amely eddig “társbérlet” volt – Hock Zoltán elnökhelyettes ugyanakkor felhívta a figyelmet: a hitel fedezete nem az állami garancia, hanem az ingatlan, melyet elárverezhetnek, ha a párt nem fizeti a törlesztőrészleteket.

Az SZDSZ és a KDNP 300-300 milliós kölcsönhöz szeretne jutni, a szabad demokraták 17 ingatlanra; a kereszténydemokraták “első körben” 160 millióért 11 ingatlant vásárolnának, a “második körös” listát viszont még nem határozták meg pontosan – írja a párt szóvivőjére hivatkozva a Népszabadság.

A Fidesz is több százmilliós hitelt vesz fel (a párt egyébként is közel kétmilliárdos adósságot halmozott fel az elmúlt évek során). Nyitrai Zsolt fideszes képviselő a köztévének nyilatkozott arról, hogy “a demokrácia mindenütt pénzbe kerül”. Az MSZP esetén is “folyamatban van” a több százmilliós hitelfelvétel.

Tavaly minden különösebb feltűnés nélkül a parlamenti pártok egyhangúlag szavazták meg a szocialista Podolák György és Tóbiás József javaslatát az egymilliárdos ingatlanvásárlási hitelről. Az MSZP szerint ez az első lépés az átláthatóság felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik