Belföld

Budapesten lesz az uniós tudásközpont

Biztos, hogy Budapesten lesz az unió innovációs központja - jelentette ki a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az MR1 Kossuth Rádió reggeli műsorában. A főváros ezzel Barcelonát és Jénát is legyőzte.

Pálinkás József elmondta, hogy már egyeztetett Bajnai Gordon gazdasági miniszterrel a működési feltételek megteremtéséről – tudatta az MR1 Kossuth Rádió.

A tudományos testületnek sok feladata lesz, és aktívan részt kíván venni az Európai Innovációs és Technológiai Intézet munkájában – tette hozzá az akadémia elnöke.

Várhatóan szerdán, az EU-tagországok állam- és kormányfői találkozója előtt egy nappal ülnek össze az unió tagországainak kutatási ügyekben illetékes miniszterei, hogy döntsenek az unió új innovációs központjának székhelyéről. A José-Manuel Barroso vezette bizottság egyik prioritása az európai technológiai és innovációs intézet létrehozása.

A minta a híres amerikai massachusettsi Institute of Technology, a tengerentúli kutatásfejlesztés egyik zászlóshajója, de a gazdag nettó befizető uniós tagállamok földközelbe kényszerítették José-Manuel Barroso egekbe szárnyaló álmait. Így a nagy önálló tudományos intézet helyett, amit egy újabb pénznyelőgépnek tartottak, csupán egy 50-60 főt foglalkoztató koordinációs hivatal létrehozására mondtak igent, amely a már meglévő európai kutatási kapacitásokat hangolja majd össze.

Budapest lehet Európa agya

Az EU-tagállamok szakminiszterei május 29-én kezdték meg az eszmecserét arról, hogy melyik város adjon otthont az Európai Innovációs és Technológiai Intézetnek (EIT). Többségük támogatja azt az álláspontot, hogy az EIT egy új tagállamban kapjon helyet.

Jénát és Barcelonát is legyőztük

Ezzel a németországi Jena, a Barcelona melletti Sant Cugat del Valles, illetve a Béccsel közösen pályázó Pozsony sorsa megpecsételődött; Budapest mellett a lengyelországi Wroclaw maradt versenyben. Az egyeztetésen végül egyedül a lengyel küldöttség nem adta voksát Budapestre. Mivel egy életképes határozathoz 100 százalékos konszenzus kell, a bizottság újabb, végleges döntési időpontot tűzött ki június 18-ára.

Az EIT célja a felsőoktatási, kutatási és fejlesztési tevékenységek összehangolásával hozzásegíteni az Európai Uniót ahhoz, hogy behozza lemaradását az Egyesült Államokkal és Japánnal szemben az innováció terén. Egyetemek, kutatóintézetek és vállalatok partnerhálózatait szervezi majd, melyek olyan kiemelt területekkel foglalkoznak, mint például az alternatív energia, a klímaváltozás vagy az infokommunikációs technológiák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik