Belföld

Budapest lett Európa agya

Budapest adhat otthont az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) székhelyének – jelentette be a miniszterelnök.

Az EIT feladata az unió tudományos életének irányítása, a kutatás-fejlesztés, az oktatás és az innováció összefogása. A koordinációs központ működése valószínűleg jelentős vonzerőt jelent majd a kutatásban és fejlesztésben érdekelt tőke számára, a hozzáadott érték arányának növelésével erősíti majd Magyarország versenyképességét, és működésével még tovább élénkülhet a hazai konferenciaturizmus – véli a kormányszóvivői közlemény.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet közvetlenül segíti majd a hazai oktatói-, kutatói-vállalkozói közösségek részvételét az uniós tudásközösségekben. Az első kézből származó információk, a szorosabb személyes kapcsolatok jelentősen hozzájárulhatnak az európai és a magyarországi kutatóhelyek és vállalatok további fejlődéséhez – fogalmazott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Az EU-tagállamok szakminiszterei május 29-én kezdték meg az eszmecserét arról, hogy melyik város adjon otthont az Európai Innovációs és Technológiai Intézetnek. Többségük támogatta azt az álláspontot, hogy az EIT egy új tagállamban kapjon helyet. Ezzel a németországi Jena, a Barcelona melletti Sant Cugat del Valles, illetve a Béccsel közösen pályázó Pozsony sorsa megpecsételődött. Budapest mellett a lengyelországi Wroclaw maradt versenyben. Az egyeztetésen végül egyedül a lengyel küldöttség nem adta voksát Budapestre. Mivel egy életképes határozathoz 100 százalékos konszenzus kell, a bizottság újabb, végleges döntési időpontot tűzött ki június 18-ára.

Az EIT célja a felsőoktatási, kutatási és fejlesztési tevékenységek összehangolásával hozzásegíteni az Európai Uniót ahhoz, hogy behozza lemaradását az Egyesült Államokkal és Japánnal szemben az innováció terén. Egyetemek, kutatóintézetek és vállalatok partnerhálózatait szervezi majd, melyek olyan kiemelt területekkel foglalkoznak, mint például az alternatív energia, a klímaváltozás vagy az infokommunikációs technológiák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik