Belföld

Állami kézben maradna az egészségügy?

A kötelező egészségbiztosítás állami monopólium marad a rendszer átalakítása után is az MSZP szerint. Szakértők szerint meg kell őrizni az egységes társadalmi egészségbiztosítási rendszert, ám át kell alakítani.

A kötelező egészségbiztosításról szóló koncepciót június 30-ig dolgozza ki a kormány – mondta Kökény Mihály, az MSZP egészségügyi szakpolitikusa. Amellett, hogy az elképzelések szerint a kötelező egészségbiztosítás állami kézben marad, szükség van arra, hogy egy professzionális, a szolgáltatókat is jól kézben tartó intézménnyé váljon – közölte a kormánypárti politikus.

Kökény Mihály azt mondta, bizonyos feladatokat decentralizálni kell, illetve regionális szervezetekbe kell szervezni. Hozzátette: részben azért, mert az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) is így működik, másrészt azért, mert az egészségügyi ellátórendszernek, a szolgáltatóknak olyan az elhelyezkedése, hogy a finanszírozás regionális szinten jobban megoldható, mint megyénként.

Fejlesztések kellenek

Az MSZP-s országgyűlési képviselő szerint abban is egyetértés volt, hogy az egészségbiztosító regionális szervezeteinek nagyobb önállóságot kell kapnia szolgáltatásvásárlásban. Hozzátette: ehhez informatikai fejlesztések szükségesek, s az ellenőrzési jogosítványok bővítése is fontos.

Kökény Mihály közölte, a nyáron kell kidolgozni a koncepcióval összefüggő törvénymódosításokat. Hozzátette: Kökény Mihály azt mondta, szükség van a teljesítményvolumen-korlátra, mert az egészségbiztosítási alapnak nem olyan helyzete, hogy ezeket a korlátokat teljes egészében meg lehessen szüntetni.

A szolidaritáson kell alapulnia

Egy lehetséges irány az egészségbiztosításban címmel a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) szervezett konferenciát. A szakszervezetek arra törekednek, hogy az egész magyar társadalom érdekét szolgálja az egészségügyi ellátórendszer átalakítása – hangsúlyozta bevezetőjében Varga László, a SZEF elnöke.

Gaál Péter, a Semmelweis Egyetem menedzserképző központjának munkatársa azt mondta: a finanszírozói oldalon meg kell őrizni az egységes társadalmi egészségbiztosítási rendszert, mivel ennek feldarabolása többe kerülne, mint amennyi hasznot remélni lehet tőle.

Hozzátette, hogy a rendszer mindenképpen átalakításra szorul. Véleménye szerint a szolgáltatói, ellátói oldalon nem kell kizárni, hogy megjelenjen a magántőke, megtörténjen a privatizáció, de ezt csak meghatározott, szabályozott keretek között szabad megtenni.

Ki kell vonni a pártpolitikából

Gilly Gyula, a Korányi András Alapítvány szakértője azt hangsúlyozta, hogy a társadalombiztosítási rendszer működtetését és átalakítását ki kell vonni a pártpolitikai csatározásokból, mert ez az egész társadalmat érintő kérdés.

Rámutatott arra, hogy az egészségügyi szolgáltatások nagy részét, mintegy 60-65 százalékát már ma is privát alvállalkozók adják. Ez egyben azt is jelenti, hogy az állami finanszírozások nagy része a magánvállalkozásokhoz kerül – tette hozzá a szakértő. Véleménye szerint ezen nem kell változtatni, csak a “játékszabályokat”, a szabályozást kell pontosan, a betegek érdekében kidolgozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik