Belföld

Gyurcsány kedvezne az SZDSZ-nek

Elhatárolta magát Gyurcsány Ferenc a radikalizmustól, s nem beszélgetett Fodorral a koalíció visszaállításáról - mondta a miniszterelnök. Az MSZP az SZDSZ-nek is tetsző adócsökkentésen gondolkozik. A pártban nyugodt a hangulat.

A jövő heti találkozón az SZDSZ vezetőivel abban kell egyetértésre jutni, melyek azok a konkrét intézkedések, amelyekkel a gazdaság dinamizálása kormányzati vagy egyéb eszközökkel ösztönözhető, de határozni kell adó- és járulékkérdésekben is – közölte a kormányfő újságírókkal.

Gyurcsány Ferenc az egyeztetés kérdései közzé sorolta azt is, hogyan lehet az állami költségvetés kiadási oldalán olyan takarékos politikát folytatni, ami lehetőséget teremt a munkát terhelő adók és járulékok csökkentésére, illetve hogyan lehet munkára ösztönző szociális rendszert kialakítani.

Nincs szó a koalícióról

Arra a kérdésre, hogy a tárgyalások vezethetnek-e új koalícióhoz, Gyurcsány Ferenc azt mondta: “én amennyire látom, ma nem a koalícióról beszélgetünk. Fodor Gábor és köztem hétvégén egy hosszú beszélgetés zajlott (…), be kell valljam nem erről esett szó”.

Mint mondta, arról beszélgettek, hogyan gondolkodik az SZDSZ az adó- és járulékrendszerről, mi a véleménye arról a vitáról, ami az MSZP és a Fidesz között kialakult a nyugdíjak kapcsán.

Nincs szükség radikalizmusra

Gyurcsány Ferenc úgy vélte, kerülni kell mindenfajta radikalizmust, mert “a radikális szövegelésből előbb utóbb radikális cselekvés lesz. Magyarországnak meg nem radikális cselekvésre, hanem nyugodt, elkötelezett cselekvésre van szüksége.”

Beszélt arról is, hogy át kell gondolni a szociális segélyezés rendszerét. A munka nem lehet büntetés, hanem a tisztességes, normális élet velejárójának kell lennie – mondta.

Hozzátette: az MSZP-frakció álláspontja a kormányéhoz hasonló, vagyis a szociális ellátásokra fordított összegeket nem kell csökkenteni, de ügyelni kell arra, hogy ezek az ellátások azokat érjék el, akik nem tudnak dolgozni. Elmondta, a segélyeket olyan formában kell nyújtani, hogy a munkakeresésre ösztönözzenek.

Nem kell szociális sokkterápia

Nem értenek egyet a nyugdíjszabályok megváltoztatásával és azzal, hogy ezeket a forrásokat csökkentsék. Lehet nagyobb gazdasági növekedés, nagyobb adócsökkentés, ha visszaveszik ezeket a pénzeket, de ezt a szocialista párt nem támogatja – fűzte hozzá.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, a legnagyobb ellenzéki párt elnökének kiszivárgott mondatai szociális sokkterápiát javasolnak, és ehhez az MSZP nem tud hozzájárulni.

Vihar előtti csend?

„A pártban most békés a hangulat, az SZDSZ elnökválasztása és a kisebbségi kormány megalakulása után mindenkit megnyugvás töltött el. Néha talán elfeledkezünk arról, hogy kisebbségben kormányozunk. Ez kicsit olyan, mint a vihar előtti csend” – mondta lapunknak Szanyi Tibor. A szocialista politikus szerint a párt tagjai optimisták a 2010-es választásokat illetően, hiszen – mint fogalmazott – a remény hal meg utoljára.

Szanyi Tibor szerint mindig lehet győzni, példaként pedig a labdarúgó Európa Bajnokság török-cseh meccsét hozta fel, ahol szintén nem várt eredmény született. A politikus szerint abban azonban jelentősen eltérnek az álláspontok, hogy a győzelemre Gyurcsány Ferenccel, vagy éppen nélküle van nagyobb esélye a pártnak.

Az SZDSZ-hez való közeledésről Szanyi Tibor részleteket nem árult el lapunknak, ám azt elmondta, hogy az adópolitikát mindenképp úgy alakítják majd ki, ami a liberálisoknak is elfogadható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik