Belföld

Eltemették a hősi halált halt Kovács Gyulát

Katonai tiszteletadás mellett temették el az Afganisztánban 29 évesen hősi halált halt Kovács Gyula tűzszerész hadnagyot kedden szülővárosában, Szeghalomban; a katona június 10-én egy házilagos készítésű bomba hatástalanítása közben vesztette életét.

A gyarmatoldali református temetőben – a közvetlen hozzátartozók, rokonok mellett – a katonabajtársak, a honvédség díszzászlóaljának kíséretében adták meg a végtisztességet a hősi halott fiatalembernek.

Bajtársai is nagyra tartották

A szertartáson megjelent a kormány és a honvédelmi tárca részéről Szekeres Imre miniszter és Havril András vezérkari főnök, az Országgyűlés képviseletében Lázár János, a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke, az államfő képviseletében Palásti Ferenc dandártábornok, a köztársasági elnök szárnysegédje.

A temetésen Hajdú Gábor ezredes, az I. Tűzszerész és Hadihajózó Zászlóalj parancsnoka búcsúzott a hősi halott katonától. Az ezredes “egyike a legkiválóbbnak” ( ) “jó parancsnoknak és jó barátnak” nevezte Kovács Gyulát, aki nagy reménysége volt a csapatnak. Emberi tartásáról és szakmai hozzáértéséről szólva kiemelte, hogy az I. osztályú tűzszerészt tavaly éppen bajtársai választották meg titkos szavazással az év tűzszerészévé.

Ősszel házasodott volna

Jákob János ezredes, a protestáns tábori püspökség püspök-helyettese Jézus Krisztust idézte: “Nincs annál nagyobb, mint aki életét adja barátaiért”.

A búcsúbeszédek után a koporsón elhelyezetett nemzeti színű zászlót átadták Kovács Gyula menyasszonyának, akivel őszre tervezte a házasságkötést.

A koporsót a díszszázad sortüze közben, a honvédség budapesti helyőrsége fúvószenekarának gyászzenéje kíséretében és a tűzszerész járművek szirénaszója mellett helyezték el a sírba, amelyet ezután koszorúk, virágok sokasága borított el.
Több ország képviselői, közöttük a német és az olasz katonai attasé, valamint az afganisztáni misszióban szolgáló, most szabadságukat töltő katonák is elhelyezték a megemlékezés virágait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik