Belföld

Ombudsman: nem köthető munkához a segély

Törvényellenes a monoki és a hozzá csatlakozott más települési önkormányzatok azon döntése, hogy a segélyek kifizetését közmunkához kötik - állapította meg a kisebbségi ombudsman vizsgálata. A polgármester közölte: az ombudsman álláspontja semmire nem kötelezi az önkormányzatot.

A mintegy harminc oldalas jelentés megállapítja: jogtalan a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település önkormányzatának kezdeményezése, miszerint a segélyek, szociális támogatások juttatását feltételhez köti, amit több más település is átvett.

A jelentés a rendelet mögötti társadalmi problémát is feltérképezi, és válaszokat ad a megoldási lehetőségekre.

A vizsgálat kitér a Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás tizennyolc településének polgármesterének kezdeményezésére is, amelyben a családtámogatási rendszer átgondolását szorgalmazzák az Országgyűlésnél és a kormánynál.

A vizsgálati eredményekről Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa kedden sajtótájékoztatón számol be.

Szepessy Zsolt, Monok független polgármestere azt mondta: sérelmesnek tartja és erősen megkérdőjelezi a jelentés objektivitását az, hogy a Monok önkormányzatától még nem kapta meg a szükséges vizsgálati anyagot, amelyet egyébként ők kértek. A polgármester úgy fogalmazott: az ombudsman húsz kérdést tett fel a monoki kezdeményezéssel és a monoki helyzettel kapcsolatban, erre adtak választ, de ezt még nem küldték el. A kérdések és válaszok mellett egy nyolcoldalas kísérő levelet is csatoltak – közölte Szepessy Zsolt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik