Belföld

Lemaradt az 56-os megemlékezésről az SZDSZ

A liberális párt a Külügyminisztérium protokollosztályától kapott ugyan meghívót június elején az eseményre, az azonban az elnökválasztás előtti állapotoknak megfelelően Kóka Jánosnak érkezett.

Az SZDSZ nem kapott meghívót a Nagy Imre és mártírtársai kivégzésének ötvenedik évfordulója alkalmából hétfőn reggel tartott fővárosi kegyeleti megemlékezésre, ezért az eseményen a Szabad Demokraták Szövetsége rajtuk kívül álló ok miatt nem vett részt – közölte a párt.

A Kormányszóvivői Iroda azt közölte az MTI-vel, hogy június 4-én a Külügyminisztérium protokoll főosztálya két meghívót küldött az SZDSZ-nek. A meghívókat a párt elnökének illetve parlamenti frakcióvezetőjének címezték. Június 4-én még mindkét tisztséget Kóka János töltötte be. A párt június 7-i rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésén helyére Fodor Gábort választották elnöknek.

A közjogi méltóságok és a kormány, valamint a parlamenti pártok képviselői katonai tiszteletadás mellett koszorúzták meg hétfő reggel az 1956-os forradalom és szabadságharc éppen ötven évvel ezelőtt kivégzett mártír miniszterelnökének szobrát a budapesti Vértanúk terén.

Az Országgyűlés, a köztársasági elnök, a kormány, az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság nevében egyetlen közös koszorú elhelyezésével rótta le kegyeletét Nagy Imre és 225 kivégzett mártírtársa emléke előtt Szili Katalin házelnök, Sólyom László köztársasági elnök, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság leköszönt elnöke, valamint a kormány képviseletében Kiss Péter kancelláriaminiszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik