Belföld

Holló András lett az Alkotmánybíróság helyettes elnöke

Holló Andrást választotta az Alkotmánybíróság (Ab) helyettes elnökévé hétfőn. Az Ab teljes ülésén titkos szavazással választották meg három évre az elnökhelyettest, megbízatása július 4-én kezdődik - tudatta közleményben Sereg András testület sajtófőnöke.

Az Ab június 10-ei teljes ülésén választotta meg elnökévé Paczolay Pétert – a jelenlegi helyettes elnököt – ugyancsak titkos szavazással július 4-től, három évre. A törvény szerint az Ab tagjai közül választja meg három évre elnökét és helyettes elnökét, akik erre a tisztségre újraválaszthatók.

A helyettes elnöki tisztségre nem voltak jelöltek. Az Ab – tizennyolc évi töretlen gyakorlatának megfelelően – a szavazati arányokat nem hozza nyilvánosságra, csak az eredményt – tartalmazza a közlemény.

Holló András 1943. április 2-án született Budapesten. 1990-től alkotmánybíróvá történő megválasztásáig, 1996 novemberéig az Alkotmánybíróság főtitkára, 1998 novembere és 2003 júliusa között az Alkotmánybíróság helyettes elnöke, 2003 augusztusa és 2005 novembere között az Alkotmánybíróság elnöke volt.

Alkotmánybírói megbízatása 2005. november 12-én – a megbízatási időtartam leteltével – megszűnt. Az Országgyűlés 2005. november 14-ével választotta újra alkotmánybíróvá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik