Belföld

Hazahozták az Afganisztánban hősi halált halt katonát

Hazahozták az Afganisztánban hősi halált halt Kovács Gyula holttestét hétfőn. A földi maradványokat szállító AN-26-os katonai szállító repülőgép hétfőn 18 órakor Kecskeméten az egyik hangárból gurult a katonai tiszteletadás helyszínére.

A katonai szállítógép Kölnből hozta Kecskemétre Kovács Gyula holttestét. Afganisztánból Németországba a német légierő gépe szállította a koporsót. A repülőtéren katonai tiszteletadással fogadták a posztumusz hadnaggyá előléptetett tűzszerész koporsóját.

A repülőgépről a tűzszerész bajtársak hozták le a nemzeti színű lobogóval letakart koporsót, majd Hajdu Gábor ezredes, a tűzszerészek parancsnoka a koporsót fogadó Szekeres Imre miniszternek jelentett. Ezután a koporsót egy gépjárműre tették.

A gépkocsit Szekeres Imre miniszter, a honvédség vezetői, díszőrök és az elhunyt hozzátartozói katonai sorfal előtt kísérték el a díszszázad elé, s közben a gyászinduló szólt. A katonai tiszteletadás után a katonazenekar eljátszotta a himnuszt.

A koporsót szállító gépkocsi katonai kísérettel indult a temetés színhelyére, Szeghalomra. Kovács Gyula hadnagyot kedden temetik el.

Június 10-én Afganisztánban, egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben vesztette életét a 30 éves Kovács Gyula. A tűzszerészt a honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította és posztumusz hadnaggyá léptette elő.

Az eddigi adatok azt mutatják, hogy Kovács Gyula főtörzsőrmester mindent szabályosan tett, és védőruha is volt rajta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik