Belföld

Számlajóváírást kaphatnak a távhővel fűtők

Számlajóváírást kaphatnak a távhővel fűtők ősztől - mondta Szanyi Tibor, az MSZP-frakció távfűtési eseti munkacsoportjának vezetője pénteken.

Elsősorban az energiatakarékosságot, a radiátoronkénti szabályozást, a lakásonkénti mérést és a hőszigetelést kellene megoldani, de azonnali intézkedések is szükségesek – közölte a kormánypárti politikus. Hozzátette: az MSZP-frakció már ősszel valamilyen enyhítést szeretne, valószínűleg számlajóváírásra lehet számítani, azaz valamekkora összeggel csökkeni fog a távhőszámla.

Rászorulóknak több jóváírás

Minden család esetében szeretnék ezt elérni, de a rászoruló családok esetében nagyobb jóváírásra lehet számítani. Kérdésre válaszolva Szanyi Tibor részletekről még nem tudott beszámolni, de úgy vélte, 5-15 százalékos jóváírás lehetséges a számlából. Mindez körülbelül 15 milliárd forintos költségvetési kiadást jelent.

A képviselő szerint szükség lenne a távfűtés általános forgalmi adójának csökkentésére is, ugyanakkor az csak január elsejétől valósulhat meg, az adótörvények módosítása után. Jelenleg 20 százalék áfa terheli a távhőt, ezt öt százalékra csökkentenék, a kormány azonban nem támogatja a javaslatot.

Máshol csökkentették az áfát

Szanyi Tibor utalt arra, hogy az európai uniós tagállamok többségében már csökkentették a távhő áfáját. Hozzátette: az Európai Bizottság minden más energia esetében ellenáll az áfacsökkentésnek, de a távhő kivétel, mert az környezetbarát fűtési mód.

A képviselő közleményében az is olvasható, az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja és a kormány június 24-ig határozza meg azokat az azonnali, illetve rövid-, közép- és hosszú távú intézkedéseket, amelyektől érdemi és kedvező változásokat vár a távfűtéses lakásban élők javára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik